«Αόρατος άνθρωπος»
Βιβλίο

 

Συγγραφέας: Ραλφ Έλισον/ Εκδόσεις: ΚΕΔΡΟΣ/ Μετάφραση: Αγορίτσα Μπακοδήμου/ Κατηγορία: Ξένη Πεζογραφία/ ISBN: 978-960-04-2921-3/ Σελίδες: 552

Τιμή: 22,00 ευρώ

 

Θεωρήθηκε ένα από τα σημαντικότερα αμερικάνικα μυθιστορήματα του εικοστού αιώνα, κατά τους Times

Πρόκειται για την απίστευτη ιστορία ενός ανθρώπου που είναι αόρατος «απλά επειδή οι άνθρωποι αρνούνται να με δουν», όπως λέει ο ίδιος.

Έχοντας κυκλοφορήσει το 1952, σε μια οριακή περίοδο για την αμερικανική κοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα βίωνε δραματικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, το μυθιστόρημα του Ραλφ Έλισον αφηγείται τις περιπέτειες του ανώνυμου Αφροαμερικανού ήρωα –από την αποβολή του από ένα κολέγιο του Νότου ως την εμπλοκή του στην τρομερή φυλετική εξέγερση του Χάρλεμ– που υπερβαίνουν κατά πολύ την ιστορία ενός απλού ανθρώπου.

Όπως επεσήμανε ο επιμελητής του βιβλίου, John F. Callahan: «Με εντυπωσιακή ευρηματικότητα, ο Έλισον επινόησε τον απόλυτο συμβολισμό για την ξεχωριστή και ωστόσο την ίδια στιγμή κοινή κατάσταση των Αφροαμερικανών, των Αμερικανών και γενικότερα του ανθρώπου του εικοστού αιώνα».

 

Είπαν για το βιβλίο

 

«Ένας λαμπρός προσωπικός θρίαμβος […] αποδεικνύει ότι η ποιότητα του αληθινά ηρωικού μπορεί να επιβιώσει στη σύγχρονη εποχή.» (Σολ Μπέλοου)

«Όσοι από εμάς είμαστε πρόθυμοι (και όσοι θα έπρεπε) να διδαχθούμε, γίναμε χάρη στον Αόρατο Άνθρωπο λιγότερο αδαείς σχετικά με τις ζωές των Μαύρων.» (Φίλιπ Ροθ)

«Ο δημιουργός του απόλυτου αφροαμερικανικού μυθιστορήματος.» (Independent)

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

 

Ο Ραλφ Έλισον (1914-1994) γεννήθηκε στην Οκλαχόμα. Εκτός από μυθιστορήματα, έγραψε μελέτες και βιβλιοκριτικές. Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τα περιοδικά New Challenge και New Masses. Δίδαξε ρωσική και αμερικανική λογοτεχνία στο Bard College. Ο Αόρατος άνθρωπος, που είναι το γνωστότερο έργο του, τιμήθηκε με το National Book Award το 1953. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Αφροαμερικανούς συγγραφείς στην ιστορία. Λάτρης της τζαζ, συμμετείχε ενεργά στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Άλλα έργα του: Shadow and Act (1964), Going to the Territory (1986), Trading Twelves (2000).

 

Από τις εκδόσεις Κέδρος θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2012 και το «Junteeth», το δεύτερο μυθιστόρημα του Ραλφ Έλισον.

 

Ά.Πολ.


«Η βροχή στα χέρια της»
Βιβλίο

Συγγραφέας: Wolfram Fleischhauer/ Εκδόσεις: ΚΡΙΤΙΚΗ/ Μετάφραση:  Νάντη Φίλια

Σειρά: Λογοτεχνία/ Σελ: 496/ ISBN: 9789602187296

 

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, που συνδυάζει την ιστορική αναπαράσταση, την αστυνομική πλοκή και τη γλαφυρή περιγραφή μιας παθιασμένης ερωτικής σχέσης.   

Ένα μυθιστόρημα. Δύο ιστορίες και μια αφήγηση που παρεμβάλλεται μέσα στην κύρια αφήγηση (σύμφωνα με την τεχνική του εγκιβωτισμού), που εκτυλίσσονται στο Παρίσι σε διαφορετικές χρονικές περιόδους:

Η μια το 1867, πριν από τα εγκαίνια της Παγκόσμιας Έκθεσης: το πτώμα ενός μωρού ανασύρεται από το Σηκουάνα. Η αστυνομία υποψιάζεται τη μητέρα.

Η άλλη, πάνω από έναν αιώνα αργότερα, στις αρχές του 1990: ο Μπρούνο, γερμανός αρχιτέκτονας, πηγαίνει για λίγους μήνες στο Παρίσι για  να γράψει μια διατριβή για την αρχιτεκτονική της εποχής του Ναπολέοντα Γ΄ και την Παγκόσμια Έκθεση του 1867. Γνωρίζει μια όμορφη Γαλλίδα που τα δύο τελευταία χρόνια μελετά εκείνο τον ανεξιχνίαστο φόνο. Και γεννιέται ένας φλογερός έρωτας, στοιχειωμένος από ανομολόγητα μυστικά.

Τι είναι αυτό που συνδέει ετούτες τις δύο ιστορίες; Η κοινή τραγική ανθρώπινη μοίρα. Η παλιά ιστορία παραπέμπει τόσο πολύ στη σύγχρονη, που μοιάζει σαν να σταμάτησε ο χρόνος. Από καταβολής κόσμου, η ανθρώπινη ατομικότητα είναι έρμαιο της δίψας των ισχυρών για κέρδος, συχνά με καταστρεπτικές συνέπειες. Ο έρωτας, όμως, βγαίνει πάντα νικητής.

Ένα μυστήριο που ξεδιαλύνεται μόνο στο τέλος, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

 

Ο Wolfram Fleischhauer γεννήθηκε το 1961 στην Καρλσρούη της Γερμανίας και σπούδασε λογοτεχνία στην Ισπανία, τη Γαλλία και στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια διέμεινε αρκετό χρόνο στο Παρίσι συλλέγοντας στοιχεία για το πρώτο του μυθιστόρημα (Die Purpurlinie [Η πορφυρή γραμμή]). Είναι επίσης συγγραφέας των μυθιστορημάτων: Drei Minuten mit der Wirklichkeit (2002), Das Buch, in dem die Welt verschwand (2003), Die Verschwörung der Engel, Schule der Lügen (2006), Der gestohlene Abend (2008). Εργάστηκε στις Βρυξέλλες ως διερμηνέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πέρασε ένα διάστημα

ταξιδεύοντας και διαμένοντας σε διάφορα μέρα του κόσμου (εμπειρία την οποία αξιοποίησε στα βιβλία του) και το 2009 επέστρεψε στις Βρυξέλλες.

 

Ά.Πολ.


«Το κοιμητήριο της Πράγας»
Βιβλίο

 

Συγγραφέας: Ουμπέρτο Έκο /Μετάφραση: Έφη Καλλιφατίδη / Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ / Σελίδες. 584 / Τιμή 19,90 ευρώ

 

Ο Ουμπέρτο Έκο για άλλη μια φορά είναι άπιαστος και τριάντα χρόνια μετά «Το όνομα του ρόδου», το οποίο τον καθιέρωσε ως έναν από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του εικοστού αιώνα, μας αποδεικνύει ότι το ταλέντο του παραμένει αστείρευτο.

Δώστε βάση στο ανακάτωμα στοιχείων και προσώπων, τα οποία στο τέλος οδηγούν σε αναπάντεχα συμπεράσματα και θα καταλάβετε, γιατί ο Έκο μπορεί πάντα να κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη  του αμείωτο:  Στη διάρκεια του 19ου αιώνα, ανάμεσα στο Τορίνο, το Παλέρμο και το Παρίσι, συναντάμε μια υστερική σατανίστρια, έναν αβά που πεθαίνει δύο φορές, μερικά πτώματα μέσα σ’ έναν υπόνομο του Παρισιού, έναν Γαριβαλδίνο που ονομάζεται Ιππόλυτος Νιέβο και χάθηκε στη θάλασσα κοντά στο Στρόμπολι. Επίσης, μαθαίνουμε για το ψεύτικο bordereau του Ντρέιφους για τη γερμανική πρεσβεία και για τη σταδιακή μεγέθυνση του πλαστογραφήματος που έγινε γνωστό ως «Τα Πρωτόκολλά των Σοφών της Σιών», το οποίο θα εμπνεύσει στον Χίτλερ τα στρατόπεδα εξόντωσης. Παράλληλα, συναντάμε Ιησουίτες που δολοπλοκούν εναντίον των Μασόνων, Μασόνους, Καρμπονάρους και Ματσινιανούς που στραγγαλίζουν τους παπάδες με τα έντερά τους, έναν Γαριβάλδη αρθριτικό και στραβοκάνη, ενώ πληροφορούμαστε για τα σχέδια των Μυστικών Υπηρεσιών του Πιεμόντε, της Γαλλίας, της Πρωσίας και της Ρωσίας, για τις σφαγές στο Παρίσι της Κομούνας, όπου ο κόσμος τρώει τα ποντίκια και για τα αηδιαστικά και ρυπαρά στέκια εγκληματιών οι οποίοι, ανάμεσα στους ατμούς απ’ το αψέντι, καταστρώνουν εκρήξεις κι εξεγέρσεις στις πλατείες. Τέλος, μαθαίνουμε πως χρησιμοποιούνται ψεύτικες γενειάδες, ψεύτικοι συμβολαιογράφοι, ψεύτικες διαθήκες και πως γίνονται διαβολικές αδελφότητες και μαύρες λειτουργίες.

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

 

Ο Ουμπέρτο Έκο γεννήθηκε στην Αλεσάντρια του Πιεμόντε το 1932. Από το 1975 έχει την έδρα του καθηγητή Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, ενώ από το 1988 είναι πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Μαρίνο. Αν και αρχικά παρακολούθησε σπουδές Νομικής, εγκατέλειψε αυτό τον τομέα και ακολούθησε σπουδές Μεσαιωνικής Φιλοσοφίας και Λογοτεχνίας. Από το 1962 ως το τέλος του 1970 ο Έκο ανέπτυξε τη δική του θεωρία στη Σημειολογία. Το 1965 εξελέγη καθηγητής Οπτικών Επικοινωνιών στη Φλωρεντία και το 1966 καθηγητής της Σημειολογίας στο Μιλάνο. Το 1971 το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια του προσέφερε τη θέση του τακτικού καθηγητή της Σημειολογίας και το 1974 ο Έκο οργάνωσε τον Διεθνή Σύνδεσμο Σημειολογικών Μελετών. Μέσα στη δεκαετία του ’70, άρχισε να γράφει τα μυθιστορήματά του, κάνοντας την αρχή με «Το όνομα του ρόδου», που τιμήθηκε με το βραβείο Strega το 1981 και το Médicis Étranger το 1982, ενώ πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Μένει με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους στο Μιλάνο (σ’ ένα διαμέρισμα με μια βιβλιοθήκη 30.000 τόμων), αλλά και στο εξοχικό του στο Ρίμινι.

 

                                                                                                                           Α. Πολ.


«Το βιβλίο για τα βιβλία»
Βιβλίο

 

Συγγραφέας: Πέτρος Τατσόπουλος / Έκδοση: ΟΞΥ / ISBN:978-960-436-298-1  

Ημερομηνία έκδοσης:06/12/2010 / Σελίδες:300  / Διαστάσεις:14Χ21 / Τιμή: 17.40 ευρώ

 Για σκεφτείτε λίγο αυτό: Κάποιο καιρό αφότου διαβάσουμε ένα βιβλίο, δεν θυμόμαστε σχεδόν τίποτε γύρω από αυτό – ίσως ούτε καν τον τίτλο. Εκείνο που θυμόμαστε για καιρό αργότερα, είναι αν περάσαμε καλά διαβάζοντάς το. Ουσιαστικά, όποτε προτρέπουμε κάποιον να αγοράσει ένα βιβλίο που διαβάσαμε, υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι εμείς χαρήκαμε τη συντροφιά του, για όσο διάστημα κράτησε – και νιώσαμε μια μικρή απώλεια όταν η ανάγνωσή του ολοκληρώθηκε. Το απολαύσαμε.
Με μπούσουλα την απόλαυση, χωρίς προκρούστειες προκαταλήψεις, ο Πέτρος Τατσόπουλος κολυμπάει στο ανοιχτό πέλαγος της ανάγνωσης, ανάμεσα σε κάθε είδους βιβλία –βιβλία εύκολα και βιβλία δύσκολα, διασκεδαστικά και αποκαλυπτικά, εκφοβιστικά και ανακουφιστικά, δυσοίωνα και ευοίωνα– που του κράτησαν καλή παρέα την τελευταία επταετία. Η πλούσια εικονογράφηση του τόμου επικουρεί στην απότιση ενός φόρου τιμής στην ανάγνωση και στη δημιουργία ενός «βιβλίου για τα βιβλία». 
 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα 

Ο Πέτρος Τατσόπουλος γεννήθηκε στο Ρέθυμνο τον Δεκέμβριο του 1959. Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες. Εργάστηκε ως ασκούμενος κοινωνικός λειτουργός, σεναριογράφος, δημοσιογράφος, σύμβουλος εκδόσεων και παρουσιαστής πολιτιστικών εκπομπών στην τηλεόραση. Έχει δημοσιεύσει δεκαεπτά βιβλία. Ανάμεσά τους: «Οι ανήλικοι» (1980), «Το παυσίπονο» (1982), «Η καρδιά του κτήνους» (1987), «Η πρώτη εμφάνιση» (1994), «Τιμής ένεκεν» (2004), «Η καλοσύνη των ξένων» (2006), «Ο Σίσυφος στο μπαλκόνι» (2009).

                                                                                                                                         Α. Πολ.



 

 


Page 1 of 5
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 Next > End >>