«Οδυσσέας»
Βιβλίο

Συγγραφέας: Τζαίημς Τζόυς / Έκδοση: ΚΕΔΡΟΣ / Μετάφραση: Σωκράτης Καψάσκης / Ξένη πεζογραφία / ISBN: 978-960-04-4267-0 / Σελίδες: 824 / Τιμή: 44€ / Ιανουάριος 2012

Ο «Οδυσσέας» αφηγείται ένα 24ωρο της ζωής του κεντρικού ήρωα Λεοπόλδου Μπλουμ. Εκτυλίσσεται στο Δουβλίνο, τη γενέθλια πόλη του συγγραφέα, στις 16 Ιουνίου του 1904, ημερομηνία που έκτοτε έμεινε στην ιστορία ως Bloomsday Πρόκειται για την ημέρα που ο Τζόυς γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, Νόρα Μπάρνακλ.
Ο Οδυσσέας, είναι ένα έργο μπροστά από την εποχή του, αλλά και από κάθε άλλη εποχή. Έφερε επανάσταση στην τεχνική της αφήγησης. Ο Τζόυς δεν δίστασε να πειραματιστεί, ανά κεφάλαιο, με όλες σχεδόν τις γνωστές αφηγηματικές φόρμες και τα είδη της λογοτεχνίας (πρόζα, ποίηση, θέατρο, φάρσα, ρομάντζο κ.λπ.).
Σήμερα, χαιρετίζεται από την κριτική ως το έργο που καθόρισε την περίοδο του μοντερνισμού και ως το απόλυτο λογοτεχνικό αριστούργημα του 20ού αιώνα∙ως ένα «υπερκείμενο που ακυρώνει κάθε άλλο μυθιστόρημα.
Η δομή του βιβλίου παραπέμπει στην «Οδύσσεια» του Ομήρου, εξ ου και ο χωρισμός του σε 18 κεφάλαια που φέρουν τίτλους όπως «Τηλεμάχεια» «Κίρκη», «Τα βόδια του ήλιου», «Ναυσικά», «Πηνελόπη» κ.ο.κ.
Η δράση είναι ελάχιστη, όμως οι τεχνικές του εσωτερικού μονόλογου και της συνειδησιακής ροής (stream of consciousness), που επινοεί ο συγγραφέας για να ξεδιπλώσει την αφήγησή του, τού παρέχουν την δυνατότητα να σχολιάσει με ακρίβεια και με λεπτομέρειες όλο το πλέγμα των σχέσεων των προσώπων που λαμβάνουν μέρος σ' αυτό το σε μικρογραφία έπος.
Ο μεσήλικας κύριος Μπλουμ, καθώς και ο νεαρός Στήβεν Ντένταλους (που παίζει τον ρόλο του ομηρικού Τηλέμαχου), ανασυνθέτουν και επανεξετάζουν μέσα από τους συλλογισμούς τους όλα τα προβλήματα που θίγει και ο αρχαίος ποιητής.
Το ενδιαφέρον του σύγχρονου αναγνώστη εστιάζεται, τόσο στις ομοιότητες του μύθου, όσο και στις διαφορές και στις ανατροπές του, οι οποίες τον βοηθούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων, πρώτα για μια σύγκριση του κόσμου μας με τον κλασικό κόσμο και ύστερα για την ανίχνευση της ηθικής και της πνευματικής πορείας του σύγχρονου κόσμου στον οποίο ζούμε.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο James Augustine Aloysious Joyce (1882-1941) γεννήθηκε στο Δουβλίνο όπου έζησε ως τα φοιτητικά του χρόνια. Μετά από ένα πρώτο ταξίδι στο Παρίσι το 1902, εγκατέλειψε οριστικά την Ιρλανδία για να εγκατασταθεί στη Ζυρίχη, στην Τεργέστη και τελικά στο Παρίσι.
Με δυσκολία και χάρη στην υποστήριξη του Έζρα Πάουντ κατόρθωσε να εκδώσει τα πρώτα του έργα, την ποιητική συλλογή «Chamber Music» το 1907 και τους «Δουβλινέζους’ το 1914.
Ακολούθησαν το «Πορτραίτο του καλλιτέχνη» το 1916 και το θεατρικό «Exiles’.
Η έκδοση του «Οδυσσέα» το 1922 τον καθιέρωσε ως τον συγγραφέα που έφερε επαναστατικές αλλαγές στη μορφή και τη δομή του μυθιστορήματος. Πλεγμένο γύρω από μια πολλαπλότητα συμβολισμών, το έργο του, με αποκορύφωμα το τελευταίο του μυθιστόρημα, «Finnegan΄s Wake» (1939), έχει ως κεντρικό ήρωα την ίδια τη γλώσσα, εξωθώντας το γλωσσικό πείραμα ως τα ακραία όρια της επικοινωνίας και τοποθετώντας τον Τζόυς στην πρωτοπορία των αναζητήσεων της μοντέρνας λογοτεχνίας.

Α.Πολ.