Ημερολογιακό Αρχείο
< May 2015 >
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 31

της Ζέτας Καρασπήλιου

Στο αρχαίο κάλλος εστιάζεται η φετινή εικαστική πρόταση του Πολυχώρου Πολιτισμού Citronne και του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου, στο  πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές» για τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων.
Σύμφωνα με την Καλλιτεχνική διευθύντρια του Πολυχώρου Πολιτισμού Citronne Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη, Δρ Ιστορίας της Τέχνης στο Boston University, πρόκειται για μια καλλιτεχνική πρωτοβουλία η οποία αποσκοπεί να συνδέσει παραγωγικά τα αρχαιολογικά εκθέματα του Μουσείου με την σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Η συνεργασία αυτή επιχειρεί να αναδομήσει την σχέση του Μουσείου με την Κοινωνία, καθώς προβάλλει προοπτικά την ενότητα του χρόνου και την συνέχεια της Τέχνης. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου προηγήθηκαν οι "Διάλογοι με τον Χρόνο" (2013) του Έλληνοαμερικάνου καλλιτέχνη Κρις Γιανάκου και τα "Γλυπτικά Παλίμψηστα" (2014) του διεθνούς φήμης γλύπτη Κώστα Βαρώτσου.
Η φετινή εικαστική πρόταση είναι η περιοδική έκθεση του Κώστα Παπανικολάου με τον τίτλο "...έτσι πολύ ατένισα", με θεματολογία-αναφορά στο παρατιθέμενο ομότιτλο ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, παρουσιάζει, ως θεατές και θεώμενες ταυτοχρόνως, επτά ολόσωμες προσωπογραφίες από νέες κοπέλες. Τα έργα εκτίθενται στην αίθουσα του ισογείου της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, η οποία περιλαμβάνει επιγραφές, γλυπτά και αρχιτεκτονικά εκθέματα. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται μια «συνομιλία» ανάμεσα στα τρισδιάστατα αρχαία έργα, ελεύθερα τοποθετημένα στον χώρο, και στις δισδιάστατες παρεμβάσεις του καλλιτέχνη. Διαιωνίζεται, έτσι, η θέαση, "το ατένισμα".
Τα έργα του Κώστα Παπανικολάου απεικονίζουν με ρεαλισμό και αμεσότητα, σε φυσικό μέγεθος, επτά σύγχρονες κοπέλες - παραπομπή και υπαινιγμός στην καθημερινότητα των επισκεπτών του Μουσείου. Οι μορφές-προσωπογραφίες στέκονται ελεύθερα στον χώρο, σε μικρή απόσταση η μία από την άλλη, ως ενότητα. Εμφανίζονται ως σύγχρονοι θεατές που παρατηρούν, "ατενίζουν", δηλαδή εκτείνουν το βλέμμα τους στον χώρο και στον χρόνο. Ταυτοχρόνως, πρόκειται για εκθέματα-έργα τέχνης, με αφετηρία πρόσωπα υπαρκτά και οικεία στον καλλιτέχνη, τα οποία επιπροσθέτως επιφορτίζονται με τον ρόλο του αρχαίου θεατρικού χορού: εκφράζουν και σχολιάζουν το κοινό αίσθημα. Λειτουργούν, επομένως, σε δύο επίπεδα ως φορείς και ως δέκτες διαχρονικής αισθητικής. Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 23 Μαϊου και θα διαρκέσει έως τις 23 Σεπτεμβρίου.
 
Ο Κώστας Παπανικολάου γεννήθηκε στο Ριζοβούνι Πρέβεζας το 1959. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τον Γιάννη Μόραλη και τον Δημήτρη Μυταρά (1979-1985). Παρουσίασε για πρώτη φορά τη δουλειά του το 1986 στην Αθήνα και έως σήμερα έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές σε όλη την Ελλάδα. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Έχει εικονογραφήσει τα βιβλία «Η Πορφυρένια και το μαντολίνο της» (Φωτεινή Φραγκούλη, 1995), «Κύμινο και κανέλα» (Συλλογικό, 1998), «Η φιδογέννητη βασιλοπούλα και άλλα παραμύθια» (Μαρία Μαμαλίγκα, 1998) και «Το καΐκι του Θησείου και άλλες ιστορίες για μικρούς και μεγάλους» (Ηλίας Βενέζης, 2006). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και τον Πόρο.
 
Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Citronne στο γραφικό νησί του Αργοσαρωνικού ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια από την Δρ Ιστορίας της Τέχνης Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη, μετά την επιστροφή της στην Πατρίδα από την Αμερική, όπου είχε λαμπρή επιστημονική σταδιοδρομία στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης μαζί με τον σύζηγο της Σπύρο Πολλάλη, καθηγητή στο Harvard University. Στα 10 χρόνια λειτουργίας της Citronne έχουν παρουσιαστεί σημαντικές εκθέσεις Ελλήνων και Ομογενών καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων, αξίζει να αναφερθούν τα ονόματα των Steve Antonakos, Kris Spirou, Μαρκ Χατζηπατέρα, Μίνας Βαλυράκη, Παναγιώτη Τέτση, Σωτήρη Σόρογκα, Κώστα Βαρώτσου κ.α. Τέλος Ιουνίου θα εγκαινιαστεί μεγάλη αναδρομική έκθεση με πολλές εκπλήξεις έργων των καλλιτεχνών που έχουν εκθέσει τη δουλειά τους σε αυτόν τον σύγχρονο πυρήνα Πολιτισμού στον Πόρο, που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών όλα αυτά τα 10 χρόνια.