Ημερολογιακό Αρχείο
< January 2018 >
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Δωρεά οργάνων-δωρεά ζωής!

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου, ώρα 18.30 πραγματοποιείται εκδήλωση στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος  στον Πειραιά με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού στο τόσο σημαντικό αυτό θέμα. 

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 

Δωρεά οργάνων & μεταμοσχέυσεις στην Ελλάδα

Εισηγητής: Δρ Ανδρέας Καραμπίνης-Πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχέυσεων

 

Νομική & βιοηθική προσέγγιση στη δωρεά οργάνων

Εισηγητής: Δρ Λέανδρος Λεφάκης

 

Αναφορά ενός μεταμοσχευμένου καρδιάς

Ανοικτή συζήτηση για το θέμα της δωρεάς οργάνων

Δείπνο (προαιρετικό, κόστος 25Ε)

 

Τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό

Για πληροφορίες καλέστε 6932628666, email This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

 

Το teamcloud.gr είναι μία νέα διαδραστική ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με σκοπό να διευκολύνει και να ενθαρρύνει τη σύναψη συνεργασιών για την υλοποίηση επιχειρηματικών ιδεών, αλλά και να εμπνεύσει συνεργασίες μεταξύ υφιστάμενων εταιριών με ανάλογα ή συμβατά επιχειρηματικά ενδιαφέροντα.
Η υπηρεσία δημιουργήθηκε από την ανάγκη να μπορεί κανείς να δει πέρα από τις οικονομικές συγκυρίες των τελευταίων χρόνων που τείνουν να περιορίζουν τη νέα επιχειρηματικότητα εξαιτίας των δυσχερειών στην εξασφάλιση αρχικού κεφαλαίου ή κάποιας μορφής χρηματοδότησης.
Με δεδομένο ότι σήμερα η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ανεργία αλλά συγχρόνως το πιο καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό των τελευταίων δεκαετιών, το teamcloud.gr προωθεί μια εναλλακτική προσέγγιση: με τα εργαλεία αναζήτησης που προσφέρει,  διευκολύνει την υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ιδέας μέσω της συνεργασίας.

Το βασικό εργαλείο για το σκοπό αυτό είναι ένα μοτέρ εύρεσης συνεργατών, το οποίο προσφέρει δυνατότητες αναζήτησης με βάση τους τομείς επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, τις σπουδές, την επαγγελματική εμπειρία, γεωγραφικά κριτήρια και άλλα φίλτρα.
Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν ομάδες στις οποίες προσθέτουν τους ήδη υπάρχοντες συνεργάτες τους. Η επικοινωνία των χρηστών γίνεται μέσω εσωτερικού mail του site, ενώ τα προσωπικά δεδομένα προστατεύονται εφόσον ο χρήστης το επιθυμεί.
Το site πλαισιώνεται σταδιακά από άρθρα και πληροφορίες που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, καθώς και από φόρουμ. Στο φόρουμ μπορούν να γίνονται παρουσιάσεις νέων επιχειρηματικών ιδεών, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να αποκομίζουν σχόλια/απαντήσεις/συμβουλές, καθώς και να καταγράφονται ερωτήσεις παντός τύπου που αφορούν σε επιχειρηματικά θέματα. Η πρόσβαση και η χρήση του site είναι δωρεάν σε όλα τα επίπεδα.

Το teamcloud.gr είναι η πρωτοβουλία μιας ομάδας δραστήριων και ανήσυχων νέων επαγγελματιών.
Λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης οικονομικής συγκυρίας θεωρούμε ότι, είναι σημαντικό να υπάρχουν τα εργαλεία και οι πληροφορίες που θα μπορούν να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προώθηση της συνεργατικής επιχειρηματικότητας.

 

Είναι πολύ μεγάλης σημασίας ζήτημα για τη θεωρία και την πρακτική της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, να υπάρχουν συγκεκριμένες, σαφείς, περιεκτικές θέσεις και κατευθύνσεις για τα βασικά κριτήρια που αφορούν τη σωστή επιλογή σπουδών και επαγγελμάτων. Τα κριτήρια αυτά είναι :

Αυτογνωσία για τα ενδιαφέροντα, τις επιδόσεις, τις ικανότητες, τη θέληση.
Με την εφαρμογή των διαδικασιών της συμβουλευτικής παρέχονται έγκυρες συμβουλές για τον κατάλληλο προσανατολισμό των ατόμων σε σπουδές και επαγγέλματα. Για το σκοπό αυτό ο ενδιαφερόμενος προσφεύγει στους συμβούλους σταδιοδρομίας, στη διαδικασία της συμβουλευτικής., σε τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού-ενδιαφερόντων και σε έγκυρες πηγές πληροφόρησης.

Πρώτιστο μέλημα για τη σωστή επιλογή σπουδών και επαγγέλματος είναι να αποκτήσει ατομική αυτογνωσία , να μάθει ποιος είναι, τι θέλει και τι μπορεί να κάνει. Να βεβαιωθεί για τα πραγματικά του ενδιαφέροντα, τις κλίσεις, τις προτιμήσεις, τα ταλέντα. Να είναι σίγουρος για το
ποιος πραγματικά είναι και όχι ποιος νομίζει ότι είναι και «Όταν θέλεις κάτι πολύ, το σύμπαν όλο θα συμμαχήσει μαζί σου για να το πετύχεις», όπως έλεγε ο Πάολο Κοέλο.

Γνώση του κόσμου της εργασίας, της προοπτικής των επαγγελμάτων και των συνθηκών και αμοιβών εργασίας. Αφού ο ενδιαφερόμενος αποκτήσει ισχυρή αυτογνωσία, γνωρίσει καλά ποια είναι « τα θέλω », « τα μπορώ », « τα ισχυρά » και « τα αδύνατα » σημεία, καθώς και οι ιδιαιτερότητες της προσωπικότητάς του, οφείλει να διερευνήσει με τη βοήθεια συμβούλων σταδιοδρομίας και την προσφυγή σε έγκυρες πηγές πληροφόρησης, τον κόσμο της εργασίας, τις συνθήκες και αμοιβές απασχόλησης, το περιεχόμενο, το είδος, τις προϋποθέσεις ως και την ιεραρχική ανέλιξη που προσφέρουν.

Οι συνθήκες και αμοιβές εργασίας, το είδος, το περιεχόμενο, το κύρος των επαγγελμάτων, η εργασιακή ασφάλεια καθώς και οι προοπτικές ιεραρχικής ανέλιξης κατά περίπτωση, επίσης συνεξετάζονται για τις επαγγελματικές επιλογές. Οι ειδικές αυτές παράμετροι, αξιολογούνται με
διαφορετική βαρύτητα από κάθε άνθρωπο, σε συνάρτηση με τις εργασιακές του αξίες, την προσωπικότητά του, τα ενδιαφέροντα και αυτό αποτελεί μέρος της απόκτησης της επαρκούς αυτογνωσίας και γνώσης του κόσμου εργασίας που απαιτείται στην προκειμένη περίπτωση.

Τα οικογενειακά και οικονομικά δεδομένα.

Το οικογενειακό περιβάλλον, η οικογενειακή παράδοση και κουλτούρα βαραίνουν επίσης κατά περίπτωση, περισσότερο ή λιγότερο, στη πλάστιγγα των επιλογών του επαγγέλματος. Συχνά το επάγγελμα του πατέρα, της μητέρας, η οικογενειακή επιχείρηση είναι μια αξιόμαχη και ενδιαφέρουσα προοπτική για το επαγγελματικό μέλλον των νέων. Όσο κι αν ακούγεται παρωχημένο και καταγγέλλεται ως νεποτισμός, είναι γεγονός ότι σήμερα, σε μία άκρως ανταγωνιστική αγορά είναι σε βάρος των παιδιών να παραγνωρίζεται το προβάδισμα που τους παρέχεται από την οικογενειακή παράδοση, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει και εφησυχασμό.

Όμως, είναι επίσης γεγονός ότι αρκετοί γονείς επιχειρούν να επιβάλλουν στα παιδιά τους τις δικές τους επιθυμίες ή και απωθημένα, όσον αφορά τις σπουδές και το επάγγελμα που αυτά θα ακολουθήσουν. Πολλοί νέοι ή νέες πιέζονται υπέρμετρα για να σπουδάσουν μια από τις επιστήμες που θεωρούνται ότι αποτελούν το εισιτήριο για κοινωνική και οικονομική άνοδο, όπως γιατρός, μηχανικός, δικηγόρος ή να ακολουθήσουν το οικογενειακό επάγγελμα.

Όσο κι αν ακούγεται δυσάρεστο οφείλουμε, με τα σημερινά δεδομένα, να είμαστε ρεαλιστές και για να αναφερθούμε σε ένα πρακτικό και μόνο ζήτημα, ο τόπος όπου είναι εγκατεστημένη μια σχολή θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη για υποψηφίους των οποίων οι οικογένειες δεν έχουν μεγάλες οικονομικές δυνατότητες. Έχει ειπωθεί ότι: Άν ο Μπαχ είχε γεννηθεί στο Κογκό και όχι στη Σαξωνία δεν θα είχε συνθέσει ούτε μια σονάτα αλλά, πολύ πιθανό, θα είχε διαπρέψει σε κάποιο είδος τοπικής μουσικής.

Χρυσός κανόνας.

Ύστερα από την ανάλυση που έγινε μπορούμε να διατυπώσουμε το χρυσό κανόνα σύμφωνα με τον οποίο:

Άτομα με υψηλές επιδόσεις και ισχυρή θέληση μπορούν να επιλέγουν από ευρύτερο πεδίο επαγγελμάτων που τους ταιριάζουν ακόμα και από εκείνα με αρνητικές προοπτικές.

Αντίθετα, άτομα με χαμηλές επιδόσεις χωρίς σοβαρές ελπίδες βελτίωσής τους και αδύναμη θέληση είναι προτιμότερο να στρέφονται σε σπουδές και επαγγέλματα που κατ’ αρχήν τους ταιριάζουν και κατά δεύτερο λόγο έχουν διαπιστωμένες καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ολοκληρωμένος άνθρωπος και επιτυχημένος επαγγελματίας, είναι εκείνος που έχει πνευματικές ανησυχίες και ευαισθησίες, εμμένει στις αξίες και στις αρχές, αναζητεί τη μόρφωση και τη γνώση, ασχολείται με την τέχνη και τη λογοτεχνία, την προστασία του περιβάλλοντος. Ακόμη συμμετέχει στα δρώμενα και σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, αναπτύσσει κριτική και δημιουργική σκέψη, ενεργεί με διορατικότητα και δραστηριοποιείται θετικά για το δικό του αλλά και για το γενικότερο καλό. Εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε τις επτά βασικές αρχές ζωής του Μαχάτμα Γκάντι ότι «δεν μπορείς να έχεις γνώση χωρίς χαρακτήρα, πλούτο χωρίς μόχθο, κέρδος χωρίς ήθος, επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, πολιτική χωρίς αρχές, απόλαυση χωρίς συναίσθημα, αγάπη χωρίς ουσία».

Η τελική απόφαση για την επιλογή σπουδών και επαγγελμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση του τεστ χορηγείται ατομικό φυλλαδίου με πλήρη στοιχεία σε κάθε μαθητή. Έτσι λοιπόν και μετά από αυτά τα μεγάλα βήματα, ο ενδιαφερόμενος προχωρά στο επόμενο, το πιο σημαντικό και ουσιαστικό βήμα της ζωής του: επιλέγει τις σπουδές και τα επαγγέλματα που θα ασκήσει και τα οποία, εκτός κι αν αλλάξει κάτι εξ ολοκλήρου, θα σηματοδοτήσουν τη ζωή του όλη. Έχοντας « νου και γνώση », μπορεί « να έχει ο ίδιος την ευθύνη των ονείρων του, γνωρίζοντας ότι τα καλύτερα όνειρα είναι αυτά που βγαίνουν αληθινά».


*Αν. Καθηγητού στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Δημοτικού Συμβούλου Παπάγου – Χολαργού
Αντιστράτηγου ε.α.




 

Τα περίπτερα έχουν πάρει το όνομά τους από την αρχαία λέξη «περίπτερος» που προσδιορίζει έναν ναό περιστοιχισμένο από κίονες και το πρώτο περίπτερο λειτούργησε στην Αθήνα το 1911, στην Πανεπιστημίου. Εκατό ένα χρόνια μετά ο, αποκλειστικά, ελληνικός αυτός θεσμός έχει εξελιχθεί αλλά και ταυτόχρονα παραμείνει αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου.
Άλλωστε τα περίπτερα συνδέονται άρρηκτα με την σύγχρονη ελληνική κοινωνική ιστορία όπως αυτή εξελίχθηκε από τότε.

Ένας αποκλειστικά ελληνικός θεσμός που έχει εξελιχθεί αλλά και ταυτόχρονα παραμείνει αναλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου. Τα περίπτερα συνδέονται με την σύγχρονη ελληνική κοινωνική ιστορία όπως αυτή εξελίχθηκε στα τελευταία 101 χρόνια.
Πάντα εμπορεύονταν και εμπορεύονται πράγματα πρώτης ανάγκης, τα οποία απεικονίζουν τις καταναλωτικές συνήθειες και το επίπεδο διαβίωσης της κάθε εποχής.
Οι 4 περίοδοι που θεματίζουν την ιστορία του περιπτέρου τον αιώνα που μας πέρασε (1911-1960, 1960-1980, 1980-2000, 2000 έως σήμερα) αποτελούν σημεία αναφοράς όχι μόνο για τα περίπτερα αλλά και την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της.

1η Περιόδος  1911-1960.
Η ίδια η ιδέα του περιπτέρου γεννήθηκε όταν η Ελλάδα, κάθε άλλο παρά αλώβητη,  έβγαινε από τους Βαλκανικούς πολέμους σαν μια λύση για τους αναπήρους και τραυματίες.
Το 1914 εντοπίζεται η πρώτη νομοθετική διάταξη που αναφέρεται στην κατοχύρωση των περιπτέρων στους ελληνικούς δρόμους. 
Στην αρχή δημιουργήθηκε το κιόσκι, μια μικρή ξύλινη κατασκευή διαστάσεων 0,7μ Χ 0,7μ  με ελάχιστα εμπορεύματα και χωρίς καθορισμένο ωράριο λειτουργίας.
Το πρώτο περίπτερο, βέβαια, στήθηκε στην οδό Πανεπιστημίου το Φθινόπωρο του 1911.
Σημαντικό γεγονός εκείνης της περιόδου είναι ότι με τις νομοθετικές διατάξεις του 1943 και του 1944 μπήκαν και άλλες κατηγορίες δικαιούχων αναπήρων όπως οι ανάπηροι πολέμου αμάχου πληθυσμού, τα θύματα πολέμου και τα θύματα ειρηνικής περιόδου.
Δύσκολοι καιροί, ελάχιστα τα εμπορεύματα. Το ελληνικό κράτος με αυτή την παροχή που έκανε στους ανάπηρους και τα θύματα των πολέμων πέτυχε δύο στόχους:
Ο πρώτος ήταν να περιθάλψει τους χιλιάδες αναπήρους και θύματα που προέκυψαν από τους πολέμους της εποχής εκείνης.
Ο δεύτερος ήταν να εντάξει σε ένα δίκτυο το καπνικό εμπόριο ώστε να εξασφαλίσει τα έσοδα από τη φορολογία. Μέχρι τότε το εμπόριο των καπνικών διεξάγοταν από πλανόδιους μικροπωλητές και ελάχιστα καπνοπωλεία με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα για το κράτος. Κανείς βέβαια δε φανταζόταν την εξέλιξη αυτής της νομοθετικής ρύθμισης, κοινωνικού χαρακτήρα και παράλληλα κρατικού ελέγχου. Χιλιάδες ανθρώπων βρήκαν απασχόληση και έχτισαν τις ζωές τους, είτε ως δικαιούχοι, είτε ως ενοικιαστές, είτε ως προμηθευτές αυτών των μικρών σημείων.
Παράλληλα, το κράτος, δίνοντας στα περίπτερα το αποκλειστικό δικαίωμα πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων, δημιούργησε ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό που του απέδωσε, με ελάχιστο κόστος, πολύ υψηλά έσοδα.
Δεδομένου ότι 101 χρόνια μετά ο θεσμός των περιπτέρων υπάρχει και συνεχίζει να εξελίσσεται, δικαίως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα από το πιο επιτυχημένα κοινωνικά κι επιχειρηματικά εγχειρήματα του ελληνικού κράτους.

2η Περιόδος 1960 – 1980.
Η περίοδος 1960 – 1990 θεωρείται ως καθοριστική για τη σημερινή εξέλιξη των περιπτέρων.
Σημαντικό γεγονός είναι ο νόμος του 1044/1971 όπου νομοθετικά μπήκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη, δημιουργήθηκαν κανόνες στην αδειοδότηση των δικαιούχων και άρχισαν να αναγνωρίζονται οι ενοικιαστές ως τάξη επαγγελματιών και να αποκτούν δικαιώματα. Εξαιρετικής σημασίας είναι και ο Προεδρικό διάταγμα του 1973 όπου καθορίζεται το τι επιτρέπεται να πουλάνε τα περίπτερα.
Αυτή την περίοδο αρχίζουν τα περίπτερα να παίρνουν το ρόλο τους στο οικονομικό περιβάλλον της εποχής. Τα εμπορεύματα αυξάνονται με έμφαση στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής καθότι τα super market δεν έχουν κάνει ακόμα τη δυναμική τους εμφάνιση. Τα καπνικά προϊόντα αρχίζουν να ανθούν και η έλευση της τηλεόρασης στην Ελλάδα, δια μέσου των διαφημίσεων, αυξάνουν την εμπορική αξία και των περιπτέρων.
Μετά την πτώση της χούντας το 1973 αρχίζει η έκρηξη στον Τύπο. Κυκλοφορούν πάρα πολλοί τίτλοι εφημερίδων και τα κυκλοφοριακά ρεκόρ καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο.
Αυτή την περίοδο αρχίζει και η τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ο ξένος Τύπος ανθεί ,ιδιαίτερα κατά την περίοδο της δικτατορίας, όπου οι ξένες εφημερίδες ήταν και η μόνη αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης.
Δειλά – δειλά αρχίζουν τα πρώτα περίπτερα να διευρύνουν τα ωράρια λειτουργίας τους, κάποια από αυτά διανυκτερεύουν και αρχίζουν να διαφοροποιούνται μεταξύ τους και σε σχέση με τα προϊόντα στα οποία επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους. Υπάρχουν περίπτερα που εστιάζουν στον Τύπο, άλλα στα καπνικά και στα ζαχαρώδη και άλλα στα είδη ψιλικών. Μεγάλη εξυπηρέτηση για τους καταναλωτές της εποχής ήταν και το τηλέφωνο για το κοινό. Ίσως αυτός να ήταν και ένας από βασικότερους λόγους που ο περιπτεράς θεμελιώνεται στη συνείδηση των καταναλωτών σαν τον δικό τους άνθρωπο.

3η Περιόδος 1980 – 2000.
Δύο σημαντικά γεγονότα αυτή την περίοδο καθόρισαν τις εξελίξεις. Το ένα ήταν η νομοθετική ρύθμιση του 1980 (ν.1080/1980) όπου η τοπική αυτοδιοίκηση μπορούσε να παραχωρεί κοινόχρηστο χώρο στους εκμεταλλευτές περιπτέρων.
Το δεύτερο ήταν η υγειονομική διάταξη που επέτρεπε υπό όρους την πώληση υγειονομικού ενδιαφέροντος προϊόντων από τα περίπτερα. Τα ψυγεία κάνουν την εμφάνισή τους στα περίπτερα και εξακοντίζουν την εξέλιξη και την ευημερία τους.
Το 1981 η Ελλάδα γίνεται μέλος της Ε.Ο.Κ.. Η σημαντικότερη εξέλιξη που θα επηρεάσει όχι μόνο το μέλλον των περιπτέρων αλλά και όλου του Έθνους. Η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το κοινοτικό δίκαιο θα επέφερε τεράστιες αλλαγές τόσο στην γκάμα των προϊόντων όσο και στα περιθώρια κέρδους των περιπτερούχων.
Το 1989 η Ελλάδα υιοθετεί την οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και υποχρεώνει τις καπνοβιομηχανικές εταιρείες να τυπώσουν πάνω στα πακέτα των προϊόντων τους προειδοποιητικές ενδείξεις για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, οι οποίες όμως δεν είχαν την αναμενόμενη επίδραση στους καπνιστές.
Άλλα σημαντικά γεγονότα που επηρέασαν την εμπορικότητα των περιπτέρων ήταν η (παροδική) εφαρμογή ωραρίου στα νυχτερινά κέντρα, η εφαρμογή του δακτυλίου και η ίδρυση της ιδιωτικής τηλεόρασης.
Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται ως η χρυσή περίοδος των περιπτέρων και το επάγγελμα του περιπτερούχου από περιστασιακή ημι-απασχόληση γίνεται επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ο περιπτεράς όμως συνεχίζει να θεωρείται από το καταναλωτικό κοινό ως “ο άνθρωπός του”.

4η Περιόδος  2000 – Σήμερα.
Παρότι μέχρι το 2004 η εξέλιξη συνεχίστηκε, μάλλον από κεκτημένη ταχύτητα, η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από θεμελιώδεις αλλαγές. Τα πιο σημαντικά γεγονότα που επηρέασαν τα περίπτερα ήταν η έκδοση νομοθετικών διαταγμάτων στα πλαίσια της αντικαπνιστικής εκστρατείας που απαγόρευσαν την διαφήμιση των καπνικών προϊόντων στα περίπτερα.
Επίσης, σημαντικό γεγονός που επηρέασε αρνητικά την κερδοφορία των περιπτέρων ήταν η αύξηση της φορολογίας των καπνικών προϊόντων.
Μία άλλη εξέλιξη που θα επηρεάσει το μέλλον είναι η διεύρυνση των δικαιούχων αδειών περιπτέρων με τους πολύτεκνους και τα άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ).
Τα περίπτερα σε αυτή την περίοδο απέκτησαν ταμειακές μηχανές και κλήθηκαν οι εκμεταλλευτές περιπτέρων να εκπαιδευτούν στις οικονομίες κλίμακος και στην ορθολογιστική διαχείριση των εσόδων τους.
Σήμερα, η κατάσταση στα περίπτερα περιγράφεται ως μεταβατική που κρύβει ένα μέγα ερώτημα «θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα ή θα αποτελέσουν μία γλυκιά ανάμνηση του παρελθόντος;»
Η απάντηση είναι εύκολη. Η αμεσότητα με τον καταναλωτή, τα 101 χρόνια ιστορία, η ριζωμένη πεποίθηση «του υπάρχει» ή «ζητήστε το» στα περίπτερα εγγυάται τη μακροημέρευση του θεσμού στο διηνεκές.

Επίλογος.
Προσπαθήσαμε μέσα σε 80 σελίδες να ακολουθήσουμε και ν’ αποτυπώσουμε μια  πορεία κι εξέλιξη 101 χρόνων, ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου κι εξελισσόμενου κλάδου, δεν ήταν εύκολο!
Οι εξελίξεις είναι εντυπωσιακές όσον αφορά στα εμπορεύματα, στις κατασκευές των περιπτέρων και στην τεχνολογία που τέθηκε στην υπηρεσία των περιπτερούχων.
Από τα χύμα και με δελτίο τσιγάρα, σήμερα έχουμε πάνω από 370 διαφορετικά brands καπνοβιομηχανικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων και των καπνών για στρίψιμο και πλήθος άλλων αξεσουάρ για το κάπνισμα.
Από τα ψυγεία πάγου με τις γκαζόζες, σήμερα βρίσκονται στα περίπτερα σύγχρονα ψυγεία με κάθε είδος αναψυκτικών, ισοτονικών ποτών, φυσικών και παστεριωμένων χυμών, παγωτών και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Από τα ελάχιστα μπισκότα και σοκολάτες της 1ης περιόδου, σήμερα στα περίπτερα μπορεί να βρει κανείς κάθε είδους σνακς ή ζαχαρώδη.
Από το τηλέφωνο για το κοινό, σήμερα τα περίπτερα διαθέτουν μηχανάκια διάθεσης άυλου χρόνου και πλήθος άλλων τηλεφωνικών προϊόντων, όπως τηλεκάρτες και κάρτες προ-πληρωμής τηλεφωνικού χρόνου.
Η εξέλιξη στις εφαρμογές της τεχνολογίας στα περίπτερα είναι εξίσου εντυπωσιακές με τη μηχανογράφηση, τις κάμερες παρακολούθησης και τη δυνατότητα πληρωμής σε ορισμένα περίπτερα με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.
Πολλά περίπτερα σήμερα έχουν κλιματισμό και ένα ωφέλιμο χώρο που επιτρέπει, κάποιες τουλάχιστον, ανέσεις σε σχέση με το παρελθόν.
Ένα πράγμα όμως που δεν άλλαξε, κι ελπίζουμε να μην αλλάξει ποτέ, είναι ο ρόλος του περιπτέρου και του περιπτερά στην καθημερινότητά μας. Ο δικός μας άνθρωπος που είναι κοντά στο σπίτι μας ή στις καθημερινές μας διαδρομές, που μας περιμένει ανοικτός μέχρι αργά και τις Κυριακές, ο άνθρωπος που είτε ξέρει είτε όχι τ’ όνομά μας, τα τσιγάρα που καπνίζουμε ή τη μάρκα σοκολάτας που προτιμάμε είναι συχνά η πρώτη καλημέρα μας ή και η τελευταία φιλική μας καληνύχτα. 
Αυτός είναι ο περιπτεράς μας!
Ευχή και προσδοκία μας είναι, 100 χρόνια από σήμερα, να τιμάμε άλλον έναν αιώνα ζωής κι εξέλιξης των περιπτέρων στην Ελλάδα.

 

Η Σύμβαση του 1951 ορίζει ότι πρόσφυγας είναι καθένας που λόγω βάσιμου και »δικαιολογημένου φόβου δίωξης για λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα ή πολιτικών πεποιθήσεων βρίσκεται εκτός της χώρας καταγωγής του και αδυνατεί ή εξαιτίας του φόβου αυτού δεν επιθυμεί να υπαχθεί στην προστασία της χώρας αυτής.

Tο τελευταίο διάστημα αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό ο αριθμός των προσφύγων που διασχίζουν τα σύνορα της πατρίδας μας, έχοντας διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα στη στεριά ή στη θάλασσα. Συνήθως είναι θύματα πολιτικών, πολεμικών και οικονομικών σχεδιασμών και προέρχονται από χώρες όπου αντιμετωπίζουν κινδύνους για τη ζωή τους είτε λόγω πολεμικών συρράξεων, είτε λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων.

Οι πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους είναι Αφγανοί, Κούρδοι και Ιρακινοί. Επειδή λοιπόν, τα αίτια που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους είναι συγκεκριμένα, οι άνθρωποι αυτοί δεν χαρακτηρίζονται ως μετανάστες αλλά ως πρόσφυγες. Από την πλευρά των αρχών, βέβαια, χρησιμοποιείται ο όρος « λαθρομετανάστες » προκειμένου με αυτό τον τρόπο να δείξουν ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι λαθραίοι, αφού πέρασαν με λαθραίο τρόπο τα σύνορα.

Ποια είναι όμως η πολιτική που ακολουθεί το Ελληνικό Κράτος; Δυστυχώς δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική προοπτικής, θα μπορούσαμε κάλλιστα τη στάση των Ελληνικών κυβερνήσεων να τη χαρακτηρίσουμε της « συνεχούς προσπάθειας », μιας προσπάθειας αρκετά δύσκολης και τελικά με βάση τα τελευταία δεδομένα αναποτελεσματικής.

Με βάση το Σύνταγμα της πατρίδας μας αλλά και τους διεθνείς κανονισμούς, το Ελληνικό Κράτος οφείλει να προσφέρει στους πρόσφυγες, πολιτικό άσυλο, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στέγη και τροφή μέχρι να αρθούν οι αιτίες που έχουν οδηγήσει αυτούς τους ανθρώπους στην προσφυγιά, δηλαδή, μέχρι να μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις πατρίδες τους.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πρόσφυγες τραυματίσθηκαν θανάσιμα σε ενεργά αν και περιφραγμένα ναρκοπέδια στον Έβρο ποταμό. Εδώ θα πρέπει να στιγματίσουμε για μια ακόμη φορά την απάνθρωπη στάση των από ανατολάς γειτόνων μας που προτρέπουν τους δυστυχείς και μη έχοντες στον ήλιο μοίρα πρόσφυγες, λέγοντάς τους πως όταν περάσουν τον Έβρο ποταμό και αντικρίσουν τα πανύψηλα συρματοπλέγματα να τα υπερβούν, γιατί εκεί είναι τα σύνορα, από εκεί αρχίζει η Ελλάδα, από εκεί αρχίζει η ελευθερία τους…

Επισημαίνεται ότι μετά την υπογραφή της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για την Ελλάδα, αφού η συνθήκη αυτή περιορίζει το δικαίωμα αίτησης ασύλου αποκλειστικά στην πρώτη χώρα προσφυγής τους. Τούτο σημαίνει ότι οπουδήποτε και αν συλληφθούν θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα, αν προκύπτει με οποιοδήποτε τρόπο ότι αυτή ήταν η χώρα εισόδου.

Στην πατρίδα μας εγκαταστάθηκαν κατά καιρούς, περίπου 1.600.000 πρόσφυγες. Από αυτούς οι 400.000 περίπου προέρχονταν από τον Μικρασιατικό Πόντο, οι 250.000 από την Ανατολική Θράκη και οι υπόλοιποι 950.000 από τη Μικρά Ασία και την Καππαδοκία. Με βάση τα στοιχεία της τότε Κοινωνίας των Εθνών, σε πολλές περιοχές της νέας τους εγκατάστασης κατά τα πρώτα χρόνια πέθανε από τις κακουχίες το 20% των προσφύγων, ενώ αντιστοιχούσε 1 γέννηση σε 3 θανάτους.

Η άφιξη των προσφύγων στη χώρα μας προκάλεσε γενική κρίση. Ο εκνευρισμός, που αρχικά ένιωσαν οι ντόπιοι για τους πρόσφυγες, σταδιακά πήρε τη μορφή της αποδοχής. Ένας νηφάλιος παρατηρητής των γεγονότων θα περίμενε να έχουν τα μικρασιατικά θέματα ιδιαίτερη θέση στη συλλογική μνήμη των νεοελλήνων, καθώς και στη γνώση που αναπαράγεται μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας στη σύγχρονη Ελλάδα. Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για τα βαθύτερα αίτια και τελικά οδηγούμεθα στην αποσιώπηση.

Στα κίνητρα που οδήγησαν στην αποσιώπηση, μπορούν να συμπεριληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις για κλείσιμο του μικρασιατικού ζητήματος, αποφάσεις με τις οποίες οι μικρασιάτες πρόσφυγες διαφωνούσαν ριζικά και μαχητικά καθώς και η αλλαγή προτεραιοτήτων στην εξωτερική πολιτική.

Αξίζει ακόμη ιδιαίτερη αναφορά η περίπτωση της Κύπρου. Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων βρίσκει την Κύπρο να έχει τη θλιβερή εξαίρεση να είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με στρατεύματα κατοχής, η μοναδική χώρα στην Ευρώπη με χιλιάδες πρόσφυγες και η μοναδική μοιρασμένη χώρα με μοιρασμένη πρωτεύουσα.

Με την ευκαιρία της Ημέρας των Προσφύγων διαπιστώνουμε και επαναλαμβάνουμε ότι οι πρόσφυγες της Κύπρου συνεχίζουν να υφίστανται, για τριάντα οκτώ χρόνια, τεράστιες αδικίες. Υποχρεώθηκαν και σήκωσαν το βάρος της εισβολής και της κατοχής και ουσιαστικά αφέθηκαν στο περιθώριο και αντιμετωπίστηκαν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Δεν λησμονούμε ότι ο πόλεμος είναι οδύνη, είναι όλεθρος και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, τα προσφυγόπουλα, είναι τραυματική εμπειρία μοναδική. Τα παιδιά - πρόσφυγες πληρώνουν βαρύτατο τίμημα, αφού υποσιτίζονται, μαστίζονται από ασθένειες, δεν εμβολιάζονται και δεν πηγαίνουν σχολείο. Το γεγονός και μόνο ότι περιέρχονται σε κατάσταση προσφυγιάς, προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στον παιδικό τους ψυχισμό.

Η UNICEF που έχει αναλάβει το τεράστιο έργο της υποστήριξης των προσφύγων, σε ότι αφορά τα παιδιά, έχει ως πρώτιστο μέλημά της την ψυχολογική τους υποστήριξη, την επαναλειτουργία των σχολείων που έχουν καταστραφεί και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Το ενδιαφέρον για τα παιδιά αποτελεί άλλωστε και μέσο αντιμετώπισης της βίας. Οι πόλεμοι δεν πρόκειται να εξαφανισθούν σε μια νύκτα αλλά η UNICEF, σε συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ξέρει ότι μπορεί να συνεισφέρει στο να μετριάσει τις συνέπειες τους στα γυναικόπαιδα.

Η παρεχόμενη βοήθεια της UNICEF σε προσφυγόπουλα εστιάζεται στους παρακάτω τομείς :

● Υγεία

● Εκπαίδευση

● Προστασία και εξασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

● Βοήθεια σε είδος (ρούχα, φάρμακα κλπ)

● Δράση κατά των ναρκών

● Λοιπές Υπηρεσίες

Παρά την παρεχόμενη βοήθεια όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό ότι η πατρίδα μας πλήττεται από λαθραία εισροή ξένων υπηκόων, ισλαμικών και μη καταβολών που στην πλειονότητά τους αρνούνται να ενσωματωθούν στις κοινωνικές δομές και υπονομεύουν την κοινωνική της συνοχή.

Τελευταία διαπιστώθηκε συμμετοχή τους σε παραβατικές συμπεριφορές και οργανώσεις και εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι πιθανότατα χειραγωγούνται από εγκληματικές ομάδες. Ακόμη υπάρχουν πιθανόν και κράτη που επιδιώκουν να δημιουργήσουν εσωτερική αστάθεια και αναταραχές.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι λαθρομετανάστες και όχι οι μετανάστες ή πρόσφυγες αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας που μόλις τελευταία άρχισε να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος και τις συνέπειές του. Η θέση που διατυπώθηκε πιο πάνω δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως μηδενιστική προσέγγιση για το σύνολο των λαθραίων ή μη μεταναστών που αρμονικά ζουν και εργάζονται στην πατρίδα μας.

Δυστυχώς για την πατρίδα μας οι κυβερνήσεις διαχρονικά, αλλά και τα κόμματα, αλλάζουν θέσεις σε ότι αφορά τη μεταναστευτική πολιτική. Άλλο πιστεύει ότι θα πρέπει σταδιακά να χορηγηθούν μεταναστευτικά έγγραφα για το μεγάλο αριθμό μεταναστών που επιθυμούν!!! να επιστρέψουν στη πατρίδα τους, άλλο ότι θα πρέπει να ζητήσει την αναθεώρηση του Δουβλίνο – ΙΙ και άλλο να τους απελάσει όλους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που κάθε χρόνο τιμάται στις 20 Ιουνίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε συνεργασία με διάφορους φορείς στη χώρα μας, όπως η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, πραγματοποιούν μία σειρά κοινών δράσεων. Στόχος είναι η καλλιέργεια κλίματος ανοχής και αλληλεγγύης των νέων απέναντι σε όσους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η μη - κυβερνητική οργάνωση «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι η «άμεση δράση» του ανθρωπισμού στην Ελλάδα. Με δύναμη, ταχύτητα και αλτρουισμό, υλοποιεί ανθρωπιστικό και αναπτυξιακό έργο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μιας νέας αντίληψης για τον ανθρωπισμό. Τον ανθρωπισμό ως μια τεράστια αγκαλιά για όλους τους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.



*Αν. Καθηγητού της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Αντιστρατήγου ε.α., Δημοτικού Συμβούλου Παπάγου-Χολαργού

 
More Articles...