Ημερολογιακό Αρχείο
< June 2012 >
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 23 24
25 26 27 28 29 30  
«Σάλτο μορτάλε»
Βιβλίο

Συγγραφέας: Βασίλης Τσιαμπούσης / Εκδόσεις: ΜΑΤΑΙΧΜΙΟ / Σειρά: Ελληνική πεζογραφία / (ISBN: 978-960-501-567-0 /Σελίδες: 288 / Τιμή: 14,40€

Ένα βιβλίο για τον έρωτα, το χρήμα, το θάνατος και τη μνήμη: Μια σειρά διηγημάτων με στιγμιότυπα της ανθρώπινης κατάστασης αποκαλυπτικά, διεισδυτικά, σπαρταριστά, δοσμένα με θεατρική γλαφυρότητα και καυστικό χιούμορ.

Σάλτο μορτάλε = Παράτολμο, επικίνδυνο, δοκιμάζει τα όρια της θέλησης και την πίστη στη ζωή. Με αυτόν τον άξονα, οι ομόκεντρες ιστορίες του Βασίλη Τσιαμπούση φωτογραφίζουν την κάθοδο ενός αγγέλου στη Γη, την απελπισία μιας φάλαινας, την αποτυχία ενός άντρα που αγαπούν οι γυναίκες να κατακτήσει μια δασκάλα με συντηρητικές αντιλήψεις, τη σύγκρουση νοοτροπιών περί χρήματος ανάμεσα σε δύο πρώην συζύγους, την επεισοδιακή αγρύπνια γύρω από το φέρετρο της νεαρής αυτόχειρος, που τολμά το πήδημα του θανάτου από την ταράτσα μιας οικοδομής, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία περί ακαλύπτων χώρων…

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Βασίλης Τσιαμπούσης γεννήθηκε στη Δράμα το 1953. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης. Εξέδωσε τις συλλογές διηγημάτων Η Βέσπα και άλλα επαρχιακά διηγήματα (1988), Χερουβικά στα κεραμίδια (1996), Η γλυκιά Μπονόρα (2000), Να σ’ αγαπάει η ζωή (2004) και το μυθιστόρημα Εκτός έδρας (1993). Η συλλογή διηγημάτων του Να σ’ αγαπάει η ζωή τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Πέτρου Χάρη και μεταφράστηκε στα αλβανικά. Το 1996 επιμελήθηκε την έκδοση του Λευκώματος Δόξα Δράμας, 1918-1965 και το 2006 το λεύκωμα Ελπίς Δράμας, 1922-1969 (ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου Δράμας). Υπήρξε διευθυντής του περιοδικού Δίοδος 66100. Διηγήματά του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και δημοσιεύτηκαν σε ανθολογίες και περιοδικά.

Α. Πολ.


«Ανθρώπινος ζωολογικός κήπος»
Βιβλίο

Συγγραφέας: Desmond Morris / Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ /  Μετάφραση: Λαοκρατία Λάκκα / Μελέτη, σειρά: Προβλήματα του καιρού μας / ISBN 978-960-04-4175-8 / Σελίδες: 320 / Τιμή: 16,50 ευρώ

Πρόκειται για τη συνέχεια του μπεστ σέλερ «Ο γυμνός πίθηκος», που έχει πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.
«Το σύγχρονο ανθρώπινο ζώο δε ζει πλέον σε φυσιολογικές συνθήκες. Φυλακισμένο όχι από κάποιον κυνηγό ζώων για ζωολογικούς κήπους, αλλά από την ίδια του την εγκεφαλική νοητική ευφυΐα, έχει εγκλειστεί σ’ ένα τεράστιο ανυπόφορο θηριοτροφείο, όπου βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο να καταρρεύσει εξαιτίας της υπερκόπωσης.
Ωστόσο, παρά τους πιεστικούς καταναγκασμούς, […] o κόσμος του ζωολογικού κήπου, ως ένας γιγαντιαίος πατέρας, προστατεύει τους τροφίμους του: τους προσφέρει τροφή, […] υγιεινές συνθήκες διαβίωσης και ιατρική περίθαλψη.»
Στον «Γυμνό Πίθηκο» ο Ντέσμοντ Μόρρις τοποθέτησε τον άνθρωπο στην πραγματική του θέση, μεταξύ των 192 άλλων ειδών πιθήκων και ανθρωποειδών πιθήκων. Στον Ανθρώπινο Ζωολογικό Κήπο ο Μόρρις τοποθετεί τον άνθρωπο στο αστικό περιβάλλον, ένα περιβάλλον οικείο και εξωτικό, φιλόξενο και ταυτόχρονα επικίνδυνο, και καταγράφει με επιστημονική ακρίβεια τις αντιδράσεις του σε συνθήκες πίεσης και άγχους. Πόσο πιο ελεύθερος είναι άραγε ο άνθρωπος του προστατευμένου αστικού περιβάλλοντος από τα ζώα του περίκλειστου ζωολογικού κήπου;
Οι  New York Times έγραψαν για το βιβλίο: «Επιβλητικό και συναρπαστικό. Ο Μόρρις επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στους καταναγκασμούς που αναδύονται μεταξύ της βιολογικής και της πολιτισμικής υπόστασης, όπως αυτοί εκφράζονται στην εξουσία, στο σεξ, στην κοινωνική θέση και στα πολεμικά παιχνίδια».

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Ντέσμοντ Μόρρις γεννήθηκε στο Γουιλτσάιρ το 1928 και σπούδασε ζωολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Το 1951 πήγε στην Οξφόρδη και, ως μέλος της ομάδας μελέτης της συμπεριφοράς των ζώων του Νίκο Τίνμπερζεν, άρχισε να γράφει τη διδακτορική του διατριβή
με θέμα την αναπαραγωγική συμπεριφορά των ψαριών. Παρέμεινε στην Οξφόρδη έως το 1956, ασχολούμενος και με άλλες μελέτες για τη συμπεριφορά των ζώων. Στη συνέχεια πήγε στο Λονδίνο, όπου ανέλαβε τη διεύθυνση του νεοϊδρυθέντος τμήματος τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ταινιών στον ζωολογικό κήπο. Αφού πέρασε τρία χρόνια γυρίζοντας κινηματογραφικές ταινίες και ετοιμάζοντας προγράμματα για την τηλεόραση με θέμα πάντα τη συμπεριφορά των ζώων, το 1959 ανέλαβε τη θέση του επόπτη των θηλαστικών στη Ζωολογική Εταιρία.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από πενήντα επιστημονικές εργασίες, καθώς και πολλά βιβλία. Ανάμεσά τους, εκτός από τον Γυμνό Πίθηκο (Κέδρος 1970) που έχει πουλήσει περισσότερα από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες,
και τα εξής: Τα θηλαστικά: Ένας οδηγός για τα υπάρχοντα είδη (1965), Ανθρώπινος ζωολογικός κήπος (Κέδρος 2012), Οικεία συμπεριφορά (1971), Παρατηρώντας τον άνθρωπο (1977), Χειρονομίες (1979), Η φύση της ευτυχίας (Κέδρος 2010) κ.ά.

Α. Πολ.