Ημερολογιακό Αρχείο
< July 2017 >
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού (21/5) ο Σωτήρης- Νικόλας Κάσσος και το μουσικό του σύνολο Ιέραξ παρουσιάζουν τη Μητέρα των Μουσών, μια συναυλία εξαιρετικά αφιερωμένη στη Μνημοσύνη.
Την μητέρα των 9 Μουσών (όπως δηλώνει άλλωστε και ο τίτλος), την Τιτανίδα κόρη του Ουρανού και της Γης, η οποία υπήρξε η προσωποποίηση της μνήμης, δηλαδή του θεμέλιου λίθου του πολιτισμού.Τι θα ακούσει όποιος επισκεφτεί στις 23/5 στις 20.45 το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum στο Θησείο;
Μεταξύ άλλων, έργα του Σωτήρη- Νικόλα Κάσσου, όπως Αμάλθεια, Βροχή, Δέησις, Κρύπτη (πρώτη επίσημη, για άρπα με δοξάρι), έργα των Handel (δεξιοτεχνικό για Πιάνο), Telemann (δεξιοτεχνικό για βιολί) κ.ά.

Ο συνθέτης εξηγεί γιατί επέλεξε να αφιερώσει αυτή τη συναυλία στη Μνημοσύνη: «Ο μουσικός είναι άμεσος συγγενής της Μνημοσύνης. Η Τέχνη οφείλει την λειτουργικότητά της στην μνήμη. Τα κοινά σημεία μας, ο ήχος, μια μελωδία, ένα ηχόχρωμα ή ένας στίχος, με τα οποία επικοινωνούμε, μεταφέρουμε τα συναισθήματά μας, ονειρευόμαστε και προβληματιζόμαστε, αποτελούν τα δομικά στοιχεία μας. Όλα όμως στηρίζονται στην δυνατότητα της μνήμης, συλλογικής και ατομικής, όπου τα βιώματα διατηρούν ζωντανή την φλόγα τους και μας επιτρέπουν να την μοιραζόμαστε».Ταυτότητα:
Η Μητέρα των Μουσών

Πότε: 23 Μαΐου, στις 20:45
Πού: Athenaeum, Αδριανού 3, Θησείο, τηλ.: 210 3211987,
Είσοδος: € 10, € 5 (φοιτητικό)Σύνολο Ιέραξ:

Υψίφωνος: Εβίτα Χιώτη
Πιάνο: Σοφία Ροσμαράκη
Βιολί 1ο: Χρήστος Δαλιάνης
Βιολί 2ο: Ίωνας Κουρμπανάς
Τσέλο: Ευγένιος Μπένσης

Φιλική Συμμετοχή: Πιάνο : Άννα Χατζηδιάκου

 

 

Η αγάπη του κοινού ήταν τόσο μεγάλη που ο συνθέτης Σωτήρης- Νικόλας Κάσσος και το μουσικό σύνολό του Ιέραξ αποφάσισαν να επαναλάβουν το κονσέρτο «Ο Μύθος της Αμάλθειας».

Αν δεν το είχατε παρακολουθήσει τον περασμένο μήνα ή αν το απολαύσατε τόσο, ώστε νιώσατε πως μια φορά δεν ήταν αρκετή, τότε σπεύσατε στο φιλόξενο GiocondArt café στα Άνω Ιλίσια, το Σάββατο 21 Μαΐου, στις 20.30.

Ο ευρηματικός συνθέτης Σωτήρης- Νικόλας Κάσσος θα βρίσκεται εκεί για να σας διηγηθεί, μέσα από μια ενδιαφέρουσα μίξη αφήγησης και μουσικής, το «Μύθο της Αμάλθειας». Μια ιστορία με έντονο συμβολισμό και πινελιές ρομαντισμού που θα σας ταξιδέψει.

Μαζί του θα είναι το σύνολο Ιέραξ και η υψίφωνος Εβίτα Χιώτη. Στο ρόλο του αφηγητή,

ο ίδιος ο συνθέτης.


Πότε: 21 Μαΐου, στις 20:30
Πού: GiocondArt café, Εθνικής Αντιστάσεως 8, Άνω Ιλίσια, τηλ.: 215 5014291
Είσοδος: € 3
Σύνολο Ιέραξ:
Πιάνο: Σοφία Ροσμαράκη
Βιολί: Ίωνας Κουρμπανάς
Τσέλο: Ευγένιος Μπένσης
Σύνθεση, αφήγηση: Σωτήρης- Νικόλας Κάσσος
Ερμηνεία: Εβίτα Χιώτη

 

Η υπόθεση

Ο Μύθος της Αμάλθειας είναι μια συμβολική εξιστόρηση των δυνάμεων που μας κυβερνούν. Ο Έρως, το Χάος και ο Χρόνος… Οι ήρωες μέσα από τους οποίους υφαίνεται το δράμα της δημιουργίας και της καταστροφής…
Πρωταγωνίστρια, η Αμάλθεια, ένα πλάσμα που ανήκει σε κάποιο άλλο σύμπαν.
Ο ήρωάς μας πρέπει να υποστεί μια κατάρα, αυτή της αιώνιας ζωής. Όμως, θα βιώσει το γήρας της Αμάλθειας, ως ποινή της ύβρεως για την απελευθέρωση της τελευταίας από τα δεσμά της. Με την Αμάλθεια θα είναι ερωτευμένος αιωνίως. Η ισορροπία, όμως, δεν θα έρθει ποτέ...Μια παράσταση που μοιάζει με τα βιβλία μυθολογίας που διαβάζαμε μικροί αλλά και με αρχαία τραγωδία.Αυτή την εμπνευσμένη ιστορία, λοιπόν, με τον έντονο συμβολισμό «ντύνει» μελωδικά ο συνθέτης. Ο ίδιος σημειώνει: «Η μουσική αντικατοπτρίζει προσωπικές στιγμές των ηρώων. Οι στίχοι πηγάζουν από τις σκέψεις, από τους εσωτερικούς διαλόγους και τα πάθη των πρωταγωνιστών. Ο συμβολισμός του κειμένου διατηρείται στις μελωδίες, οι οποίες θα μπορούσαν από μόνες τους να ανήκουν σε γρηγοριανό ύμνο, με την ενορχήστρωση ωστόσο να ακολουθεί σύγχρονο ύφος».

 

 

Γιώργου Μαρκόπουλου

ΟΙ ΠΥΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΟΙ

17 ποιήματα και ένα πεζό

Με « μια μικρή ευαίσθητη ορχήστρα» σε ένα σκηνικό με γραβάτες που χορεύουν

και γραμμόφωνα που παίζουν μόνα τους,

ο Γιώργος Βεντουζάς

φανερώνει τη μουσική που έγραψε στο ποιητικό έργο του Γιώργου Μαρκόπουλου

ΟΙ ΠΥΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΟΙ (εκδόσεις ΕΓΝΑΤΙΑ 1980)

Βασικός ερμηνευτής της μουσικοποιητικής αυτής παράστασης είναι 

ο Γιάννης Σιαμσιάρης

Η Ελένη Ροδά αφηγείται,

και ο Γιώργος Βεντουζάς  - που για πρώτη φορά παρουσιάζει μια από τις (τέτοιου είδους) ανέκδοτες δουλειές του, συμμετέχει με το αγαπημένο μπουζούκι του, και «ψάλει»  τη μουσική του, σε μερικά από τα ποιήματα των «ΠΥΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΩΝ»

 

Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50)

Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» 

25 Απριλίου Μεγάλη Δευτέρα 19:30 &

Πολιτιστικό  κέντρο Δήμου Αιγάλεω (Δημαρχείου 17 & Κουντουριώτου)

«ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ»

27 Απριλίου Μεγάλη Τετάρτη  19:30

Είσοδος ελεύθερη.

 

Το Ελληνικό Σχέδιο και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο της δημιουργίας ρεπερτορίου μεγάλων έργων, παρουσιάζουν ένα νέο συμφωνικό έργο από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, με τίτλο Το Χρονικό ενός πρώιμου φθινοπώρου, στις 4 και 5 Μαρτίου 2016, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

Το Χρονικό ενός πρώιμου φθινοπώρου είναι ένα συμφωνικό ποίημα μεταρομαντικού-εκλεκτικιστικού ύφους, με μουσικά αυτοβιογραφικά στοιχεία, και τέσσερα τραγούδια σε ποιήματα των Charles Baudelaire, Ανδρέα Εμπειρίκου, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και Rainer Maria Rilke.

 

Το έργο θα ερμηνεύσει η ΚΟΑ-Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου. Με την ΚΟΑ θα συμπράξουν η λυρική σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός, ενώ το μουσικό σύνολο της συμφωνικής ορχήστρας θα εμπλουτιστεί  με τα ηχοχρώματα του μπαντονεόναπό τον Λευτέρη Γρίβα, του μαντολίνου από τη Βιβή Γκέκα, της κρητικής λύρας από τον Μανώλη Μπουνταλάκη και του σαξοφώνου, από το Στάθη Μαυρομμάτη.

 

Το έργο με τα λόγια του ίδιου του συνθέτη, Δημήτρη Παπαδημητρίου:

«Μια πραγματεία για τη Μοναξιά ή μια μουσική αυτο-εξομολόγηση για τη δική του;

Ακόμη δεν κατάλαβε τι ακριβώς γράφει.

Μια συγκεκαλυμμένη φιλοσοφική πραγματεία ή το ασυνεπές και αναδρομικό χρονολόγιο ενός φρικτού τσαπατσούλη της μνήμης;

Τώρα, όμως, που ανακαλεί εικόνες και ανθρώπους, με πολύ κόπο και σαν ένας αυτοσχέδιος Ηρακλής Πουαρό, αναζητά εκείνα τα στοιχεία που βοούσαν και προανήγγειλαν το Χρονικό του Πρώιμου του Φθινοπώρου. […]

Αν ως παιδί ήταν αφύσικα ενήλικος, τώρα που τα δύο Φθινόπωρα, το εντός του και το (πώς να το πούμε;) “εν τοις πράγμασι”, βρίσκονται σε τέλεια σύνοδο, σκοπεύει να αφήσει τον επερχόμενο Χειμώνα να τον προσπεράσει… και θα μείνει για πάντα μαζί σας σαν αιώνιο παιδί.

Στο κοινό μας Φθινόπωρο της αθεράπευτα μοναχικής εφηβείας μας.

“Ραντεβού το Σεπτέμβριο”… καλή μου αγάπη, από πριν χαμένη.»

 

 

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Διεύθυνση ορχήστρας: Γιώργος Πέτρου

Λυρική σοπράνο: Μυρσίνη Μαργαρίτη

Βαρύτονος: Χάρης Ανδριανός

Παιδική φωνή: Δημήτρης Παπαϊωάννου

Μπαντονεόν: Λευτέρης Γρίβας

Μαντολίνο: Βιβή Γκέκα

Κρητική λύρα: Μανώλης Μπουνταλάκης

Σαξόφωνο: Στάθης Μαυρομμάτης

 

Ποιήματα:

Ύμνος στην Ομορφιά, Charles Baudelaire

Ω, εσύ από πριν χαμένη Αγαπημένη, Rainer Maria Rilke

Τριαντάφυλλα στο παράθυρο, Ανδρέας Εμπειρίκος

Ναπολέων Λαπαθιώτης

 

Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό: 15 – 18 – 25 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 11 – 14 – 20 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 – 12 – 18 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γραμμή εισιτηρίων
Τ.: 210 900 5 800
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
Γραμμή Φίλων της Στέγης
Τ.: 213 017 8200
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-20:00

 

Μετά τις συνεχιζόμενες αναβολές από μεριάς της Κυβέρνησης ώστε να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν νέες κινητοποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα, προκήρύχθηκε στάση εργασίας στις 12.00-15.00 την Τετάρτη 21/10,  στάσεις εργασίας 12.00-15.00 και 18.00-21.00 την Παρασκευή 23/10 και 24ώρη απεργία την Παρασκευή 30/10. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι διανύουν τον έκτο μήνα που δεν τους έχει καταβληθεί η μισθοδοσία. Ο σύλλογος των εργαζομένων εξέδωσε το παρακάτω δελτίο Τύπου:

"Μετά τις δύο τρίωρες στάσεις εργασίας που έγιναν την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου προκειμένου να γνωστοποιήσουμε στο ευρύ κοινό το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Γενική Συνέλευση του ΣΕΟΜΜΑ αποφάσισε να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις μέχρις ότου γίνουν πράξη οι υποσχέσεις που δόθηκαν απο την παρούσα αλλά και τις προηγούμενες ηγεσίες του ΥΠ.ΠΟ.
 Μας προβληματίζει έντονα το γεγονός ότι, τον τελευταίο καιρό, σε συζητήσεις που έχουμε κάνει με αρκετούς πολιτικούς από διάφορες πτέρυγες του κοινοβουλίου, σχεδόν όλοι θεωρούν ότι το πρόβλημα του Μεγάρου έχει… λυθεί !!! 
 
Βροντοφωνάζουμε λοιπόν ότι το πρόβλημα παραμένει, ότι διανύουμε τον έκτο μήνα με πολύ σοβαρά προβλήματα στην καταβολή των δεδουλευμένων μας και ότι πλέον το Μέγαρο κινδυνεύει να κλείσει ΟΡΙΣΤΙΚΑ στο τέλος του χρόνου. "
 
Είναι πραγματικά κρίμα, ντροπή και θλιβερό να κινδυνεύει με λουκέτο ο πρώτος πολιτιστικός οργανισμός της χώρας. Είναι απαράδεκτο εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι επι ένα εξάμηνο. Είναι αδιανόητο να μείνει η Αθήνα χωρίς το κόσμημα που λέγεται Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτήν των εργαζομένων και ευχόμαστε να λυθεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό.
 
                                                                                                                Παναγιώτης Μακρίδης 
 
 
More Articles...