Ημερολογιακό Αρχείο
< October 2012 >
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30        
«…καθόλου καλά» της Ursula Rani Sarma
Θέατρο

Θέατρο Παραμυθίας (Παραμυθίας 27 και Μυκάλης, Κεραμεικός, τηλ.:  210-3457904) - Κάτω Χώρος

Η Εταιρεία «ΘΕΑΣΗ» παρουσιάζει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, από την Κυριακή 4 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή μεσημέρι, Δευτέρα και Τρίτη, στον Κάτω Χώρο του θεάτρου Παραμυθίας, το θεατρικό έργο της σύγχρονης Ιρλανδής συγγραφέα Ursula Rani Sarma, «…καθόλου καλά».
Μια ιστορία σκληρή και επώδυνη. Μια ιστορία που μιλάει για τη νοσταλγία της χαμένης για πάντα παιδικής ηλικίας, για το τραύμα της οριστικής απώλειας της αθωότητας. Μια ιστορία που προσπαθεί να παρακολουθήσει τη γραμμή σύνδεσης ανάμεσα στο θύμα και στον θύτη, που προσπαθεί να ανιχνεύσει την πορεία μετάβασης από την άμυνα στην επίθεση.

Λίγα λόγια για το έργο:
Δυο ορφανά αδέρφια, η Κόρα και ο Μίκυ, μεγαλώνουν σ’ ένα χωριό της Ιρλανδίας, απ’ όπου ονειρεύονται να δραπετεύσουν. Έχουν μεγαλώσει σ’ ένα περιβάλλον αδιαφορίας και εγκατάλειψης, με μοναδική αχτίδα στοργής τη θολή ανάμνησή της πρόωρα χαμένης μητέρας τους. Η συστηματική σεξουαλική κακοποίηση της Κόρα από ένα μεσήλικα γιατρό, τον κ. Κλούγκασυ και η αδυναμία της να αντιδράσει αποτελεσματικά φέρνει το έγκλημα ως μόνη διέξοδο από τον καθωσπρεπισμό της τοπικής κοινωνίας. Τα δύο παιδιά σχεδιάζουν την εκδίκηση και τη φυγή τους, ξέροντας ότι μπορούν να βασιστούν μόνο ο ένας στον άλλον. Το σκάνε με κατεύθυνση την πρωτεύουσα, το Δουβλίνο, που συμβολίζει τη δική τους Γη της Επαγγελίας. Μια Γη της Επαγγελίας που, δυστυχώς, αποδεικνύεται ψεύτικη, γεμάτη παγίδες, απογοήτευση και κίνδυνο. Η μεγάλη πόλη απέχει κι αυτή πολύ από τον τόπο των ονείρων τους ή τα όνειρά τους δεν έχουν πουθενά τόπο να σταθούν. Εφηβικές, απελπισμένες, βίαιες συμπεριφορές τούς οδηγούν απ’ το κακό στο χειρότερο. Η Κόρα και ο Μίκυ θα μπλέξουν σε περιπέτειες και θα γνωρίσουν μια ακόμη πιο σκληρή όψη της πραγματικότητας.

Ένα έργο για τη βία και την αδιαφορία των μεγάλων, που γίνεται τυφλή οργή των παιδιών κι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η συγγραφέας, πρόκειται για μια «φανταστική αναπαράσταση ενός αληθινού εφιάλτη».

Η Ursula Rani Sarma έγραψε το «…καθόλου καλά» («…touched…») πριν αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο. Το έργο της έτυχε αναγνώρισης από το κοινό και τους κριτικούς στο Φεστιβάλ Fringe του Εδιμβούργου το 1999 και η συγγραφική καριέρα της ιρλανδέζας Sarma -με ινδική καταγωγή- είχε αρχίσει. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έγραψε και ανέβασε δουλειές της όχι μόνο στην Ιρλανδία, αλλά και στο National Theatre του Λονδίνου. Ένα έργο επίκαιρο, με ρεαλιστική γραφή και διάθεση για προβληματισμό σε κοινωνικά θέματα όπως η παιδεραστία και η παιδική παραβατικότητα. 

Μετάφραση: Έλλη Πετράντη
Σκηνοθεσία: Ευθύμης Μπαλαγιάννης
Σκηνικό – Κοστούμια: Αμαλία Θεοδωροπούλου
Μουσική: Στέλιος Δάβαρης
Φωτισμοί: Γιώργος Σπηλιόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ζαχαρούλα Θεοδοσίου
Artwork: Αργύρης Μιχαήλ
Παραγωγή: Θέαση

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Παναγιώτης Καρμάτης, Ελένη Νασοπούλου, Μιχάλης Δελής

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ είναι υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας της παράστασης

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Κυριακή : 13:30
Δευτέρα : 21:00
Τρίτη : 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Δευτέρα- Τρίτη:     γενική είσοδος: 10 €
Κυριακή μεσημέρι:  γενική είσοδος: 8 €

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75 λεπτά


«Ο Τσε για το Κράτος και την Επανάσταση»
Βιβλίο

Συγγραφέας: Δημήτρης Καλτσώνης / Κατηγορία: Δοκίμια – Πολιτική / ISBN: 978-960-499-056-6 / Σελίδες: 214 / Εκδόσεις Τόπος 2012 / Τιμή: 12,20 ευρώ


Ο Δημήτρης Καλτσώνης, Επίκουρος Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σε θέματα Θεωρίας του Κράτους και του Δικαίου, δημοσιεύει για περισσότερα από 15 χρόνια πάνω σε ζητήματα Συνταγματικής Ιστορίας, Θεωρίας των Δημοκρατικών Θεσμών, Δικαίου, καθώς και πάνω στην ταξική θέσμιση της κοινωνίας. Στο παρόν βιβλίο, ίσως στον απόηχο του «Κράτος και Επανάσταση» του Λένιν, ασχολείται με τις θέσεις ενός μεγάλου επαναστάτη, του Τσε Γκεβάρα πάνω σε θέματα Κράτους και Επανάστασης. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία κύρια μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται οι θέσεις του Τσε για το Αστικό Κράτος, όπου γίνεται αναφορά στη φενάκη των σύγχρονων αστικών δημοκρατιών, αλλά και στον πατερναλισμό που υφίστανται τα μικρότερα σε μέγεθος και ισχύ κράτη, θέμα το οποίο δίνει το έναυσμα για μια ενδελεχέστερη παρουσίαση του ζητήματος της εθνικής ανεξαρτησίας. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου παρουσιάζονται οι θέσεις του Τσε για την Επανάσταση, με αναφορά στους στόχους που πρέπει να θέτει και στα μέσα και τις κοινωνικές ομάδες που πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή της. Τέλος, στο τρίτο μέρος συζητούνται οι θέσεις του Τσε για το Σοσιαλιστικό Κράτος με αναφορές στη νομιμοποιητική και τη μονιμοποιητική διαδικασία της επανάστασης, τη συνεχή λειτουργία ενός επαναστατικού κόμματος και τα χαρακτηριστικά ενός σοσιαλιστικού κράτους. Αντί επιλόγου, συζητούνται υπό το πρίσμα των θέσεων του Τσε, ζητήματα που αφορούν στη θέσμιση του σημερινού Κράτους.

Αδάμ Αδαμόπουλος


«Ο (Λι)Λύκος φορούσε Tod’s»
Βιβλίο

Συγγραφέας: Ανδριάννα Σακκά / Κατηγορία: Μυθιστόρημα – Νεοελληνική Πεζογραφία / ISBN: 978-960-16- 4421-9/ Σελίδες: 307 / Εκδόσεις Πατάκη 2012 / Τιμή: 14,50 ευρώ


Ω; αόφοιτος του Τμήματος Μετάφρασης, Ξένων Γλωσσών και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, η συγγραφέας έχει ασχοληθεί για περίπου μια δεκαετία με θέματα μεταφράσεων, κυρίως πανεπιστημιακών εγχειριδίων. Επιπλέον, έχοντας αποφοιτήσει από τη Σχολή Μόδας «Βελουδάκη», έχει προσεγγίσει το χώρο της μόδας, ένα χώρο για τον οποίο μας ενημερώνει μέσα από σχετικά περιοδικά. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι το πρώτο της και κινείται στην παραπάνω θεματική, διαθέτοντας έτσι κάποια αυτοβιογραφική νότα. Η φαινομενικά τακτοποιημένη, αλλά κατά βάθος βαρετή ζωή μιας μεταφράστιας που εργάζεται σε περιοδικό μόδας ανατρέπεται εκ βάθρων, καθώς η επελαύνουσα οικονομική κρίση κλονίζει το περιοδικό στο οποίο εργάζεται και το μέλλον των εργαζόμενων σε αυτό διαγράφεται ζοφερό. Μαζί με όλα τ’ άλλα εμφανίζεται και ένας επιπλέον άντρας στη ζωή της, στη γοητεία του οποίου δεν μπορεί να αντισταθεί.

Αδάμ Αδαμόπουλος


«Τι είπε στ’ αλήθεια ο Νίτσε»
Βιβλίο

Συγγραφείς: Ρόμπερτ Κ. Σόλομον, Καθλίν Μ. Χίγκινς / Μετάφραση: Βασίλης Κιμούλης / Κατηγορία: Φιλοσοφία – Ερμηνεία και Κριτική / ISBN: 978-960-501-702-6/ Σελίδες: 315 / Εκδόσεις Μεταίχμιο 2012 / Τιμή: 14,40 ευρώ

Ο Φρήντριχ Βίλχελμ Νίτσε (1844 – 1900) αν και ξεκίνησε με φιλολογικές σπουδές στη συνέχεια στράφηκε στη Φιλοσοφία. Αναλυτής και ερμηνευτής του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στα πρώτα του γραπτά, συνέχισε με μια κατά μέτωπον και πολύπλευρη επίθεση κατά οποιασήποτε κατεστημένης αξίας, αποδομώντας τόσο τη θρησκεία όσο και την ηθική, εκφράζοντας τη «θέληση για δύναμη» και περιγράφοντας τον περίφημο «υπεράνθρωπο». Θεωρείται ένας από τους πρώτους υπαρξιστές φιλοσόφους, με επίδραση ολοζώντανη και συνεχή, μέχρι τις μέρες μας. Το βιβλίο των Σόλομαν και Χίγκινς παρουσιάζει με τρόπο εύληπτο, ευσύνοπτο και διασκεδαστικό τις βασικές αρχές της νιτσεϊκής φιλοσοφίας μην παραλείποντας να κάνει αναφορά στους διάφορους μύθους που αφορούν στην προσωπική ζωή του φιλοσόφου.

Αδάμ Αδαμόπουλος


Page 1 of 3
<< Start < Prev 1 2 3 Next > End >>