Ημερολογιακό Αρχείο
< March 2014 >
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 30
31            
της Ζέτας Καρασπήλιου
 
Την έκθεση «Κλασσική εποχή και Ευρώπη. Το πεπρωμένο της Ελλάδας και της Ιταλίας» εγκαινίασαν την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, και ο Ιταλός ομόλογός του, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο της Ρώμης. Την έκθεση συνθέτουν 25 εκθέματα από τον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό, αλλά και έργα καλλιτεχνών από τη σύγχρονη Ελλάδα.
Ο Κάρολος Παπούλιας ξεναγήθηκε στην έκθεση μαζί με τον κ. Ναπολιτάνο, από τον επιμελητή της, καθηγητή Λουί Γκοντάρ. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν οι υπουργοί Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, και Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Η έκθεση περιλαμβάνει ολιγάριθμα, αλλά εμβληματικά έργα από μεγάλα μουσεία της Ελλάδας και της Ιταλίας. Τα έργα από τις Ελληνικές συλλογές είναι αντιπροσωπευτικά για την Ελληνική τέχνη από την Προϊστορική έως και τον 20ο αιώνα. Τα αντίστοιχα εκθέματα των ιταλικών συλλογών προέρχονται από την Ιταλία και την Ελλάδα. Η έκθεση που φιλοξενείται ξεκινά από τα κυκλαδίτικα ειδώλια και φτάνει μέχρι τα έργα του Κωνσταντίνου Παρθένη και του Γιάννη Μόραλη. «Το ενδιαφέρον των Ιταλών και ξένων μέσων ενημέρωσης είναι τεράστιο. Κάτι που αποδεικνύεται και από την παρουσία εκατόν τριάντα δημοσιογράφων στη  συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε στην Αιώνια Πόλη» τόνισε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, υπογράμμισε οτι «η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν αμέτρητα κοινά σημεία και η συνεργασία τους μπορεί να γίνει ακόμη στενότερη». «Η έκθεση που μόλις εγκαινιάσθηκε στέλνει το μήνυμα ότι οι δυο χώρες πρέπει να επενδύσουν στον τουρισμό και στον πολιτισμό, και ως απάντηση στην οικονομική κρίση».
Ο Λουϊ Γκοντάρ, επιμελητής της έκθεσης, η οποία θα παραμείνει στο ιταλικό προεδρικό μέγαρο μέχρι τις 15 Ιουλίου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Αθήνα, θεωρεί ότι «με τα σημαντικά αυτά εκθέματα, τιμώνται δυο κύριες αρχές που αποτελούν τη βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού: τα δικαιώματα του κάθε ανθρώπου, όπως μας θυμίζει η Αντιγόνη, και η ίδια η αρχή και κατάκτηση που ονομάζεται Δημοκρατία και ελευθερία σκέψης».
Σε συνέντευξη του ο  Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος στη RAI 1 τονίζει ότι  «Τα πολιτιστικά αγαθά και η πολιτιστική κληρονομιά δεν αποτιμώνται σε χρήμα», τόνισε. «Ωστόσο, ο πολιτισμός μας, που είναι η ταυτότητά μας και η εθνική μας αξιοπρέπεια, μπορεί να λειτουργήσει και ως μοχλός για την ανάπτυξη και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας διοργανώσαμε ένα εξαιρετικό συνέδριο στην Αθήνα στο οποίο έλαβαν μέρος και φίλοι μας από την Ιταλία για να δείξουμε πώς ο πολιτισμός σήμερα μπορεί να λειτουργήσει και ως βραχίονας ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης. Όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Παράλληλα, μπορούμε να έχουμε μια αποδοτική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πιο σωστά και να εξυπηρετήσουμε τη βασική μας αρχή: ο πολιτισμός σηματοδοτεί την εθνική αξιοπρέπεια και την εθνική μας ταυτότητα και μπορεί να αξιοποιηθεί και ως μοχλός ανάπτυξης».
Σε ερώτηση της Ιταλίδας δημοσιογράφου εξάλλου για το αν η Ελληνική πολιτεία έχει κάνει χρήση ευρωπαϊκών οικονομικών πόρων για τη βελτίωση των υποδομών αρχαιολογικών χώρων, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, δήλωσε:
«Η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία, είναι ένα απέραντο ιστορικό και αρχαιολογικό πάρκο. Έχουμε 21 χιλιάδες χώρους στους οποίους έχουμε βρει αρχαιολογικά ευρήματα διαφορετικών περιόδων και διαθέτουμε 65 εκατομμύρια κινητά εκθέματα, διαφορετικών ιστορικών και αρχαιολογικών περιόδων. Μόνο η εκσκαφή για το μετρό της Θεσσαλονίκης και οι ανασκαφές που έγιναν, έφεραν στο φως μια βυζαντινή πόλη κάτω από τη σύγχρονη πόλη της Θεσσαλονίκης και, μέχρι σήμερα, 150 χιλιάδες κινητά εκθέματα. Οι αρχαιολογικοί μας χώροι προστατεύονται. Υπάρχουν νόμοι που εφαρμόζονται πλέον αυστηρά. Βεβαίως, εκεί που μπορούμε να συνεργαστούμε με την Ευρώπη και να αντλήσουμε κεφάλαια από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, το κάνουμε με επιτυχία. Άλλωστε, ο Ελληνικός πολιτισμός, όπως και ο ρωμαϊκός, είναι υπόβαθρο της κοινής Ευρωπαϊκής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Και κάτι ακόμα: Η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία, δεν έχουν μόνο αρχαίο πολιτισμό, έχουν και σύγχρονο. Μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, δηλαδή μέχρι το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας, θα έχουμε τα εγκαίνια στην Αθήνα του νέου Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο έγινε κατά 85-90% με Ευρωπαϊκά κονδύλια». 
Τον Σεπτέμβριο η έκθεση προγραμματίζεται να μεταφερθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Αθήνα.