Ημερολογιακό Αρχείο
< July 2012 >
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Προβολή του «The Great White Silence» με ζωντανή μουσική από τον Ion

Κινηματογραφικές αναζητήσεις σε ανεξερεύνητα τοπία, με συνοδεία ζωντανής ηλεκτρονικής μουσικής, δωρεάν, στην καρδιά της Αθήνας!

Έφτασε η ώρα για λίγη μουσική. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, συνεχίζουν τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις ξετρυπώνοντας κάθε βδομάδα και μια καλά κρυμμένη εναλλακτική κρυψώνα του νομού Αττικής. Μετά την επιτυχία της πρεμιέρας του 2ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας με την αβάν πρεμιέ του «Rock of Ages» (κι ένα κεφάτο θεματικό πάρτι αφιερωμένο στη δεκαετία του ’80) ακολούθησε η πρώτη προβολή, του αφιερώματος «Καλοκαίρι στην Αττική», με τη «Γλυκιά Συμμορία» του Νίκου Νικολαΐδη, την Παρασκευή 29 Ιουνίου στο αρχαιολογικό πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος. Τα καλύτερα όμως αρχίζουν τώρα, καθώς για τη συνέχεια, το καλοκαιρινό φεστιβάλ της Αθήνας συνεχίζει τις δραστηριότητές του μεταφέροντας τη δροσιστική του διάθεση σε μια από τις σημαντικότερες και πλέον πολυσύχναστες πλατείες του κέντρου της πόλης, την πλατεία Αβησσυνίας.

Ο Ιon, κατά κόσμον Γιάννης Παπαϊωάννου, ως εναλλακτικός εξερευνητής των δυνατοτήτων του ήχου και της ηλεκτρονικής πρωτοπορίας, αναλαμβάνει να «ντύσει μουσικά», ζωντανά, ανάμεσά μας το «The Great White Silence», μια από τις πιο όμορφες κινηματογραφικές αποτυπώσεις της εξερεύνησης του άγριου - και ανεξερεύνητου τότε (1924) - φυσικού πλούτου της Ανταρκτικής. Όπως και πέρυσι με τον Cayetano, ο οποίος συνέθεσε από την αρχή ένα soundtrack για να ντύσει αποσπάσματα ταινιών του Harold Lloyd έτσι και ο Ιon, φέτος, προετοίμασε τα ασύμμετρα χορευτικά του μινόρε, προκειμένου να αναδείξει μια εντελώς εναλλακτική προοπτική εξερεύνησης - μετά μουσικής - στον πανέμορφο κόσμο της Ανταρκτικής.

Η προβολή

Το “The Great White Silence” (1924) εξιστορεί µέσα από το φακό του πρωτοπόρου κινηματογραφιστή Harold Ponting την ιστορία του Terra Nova Expedition, του οποίου ηγήθηκε ο Βρετανός εξερευνητής Robert Falcon Scott. To ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το ταξίδι προς την Ανταρκτική και τον αγώνα του εξερευνητή και του επανδρωµένου πλοίου του, του Terra Nova, να κατακτήσουν τον Νότιο Πόλο, ξεκινώντας από τη στιγμή που το πλοίο σαλπάρει από την Νέα Ζηλανδία για να πλεύσει στο Νότιο Ωκεανό και να φτάσει στο µεγάλο παγωμένο κομμάτι γης.

Ο σκηνοθέτης ακολουθεί τους άντρες της αποστολής καθώς – ασφαλείς στην παγωµένη ακτή του Ross Island – στήνουν το ορμητήριό τους, παίζουν στον ελεύθερο χρόνο με τους πιγκουίνους, κάνουν σκι ή προετοιμάζουν την πορεία τους προς τον Πόλο. Η ταινία ολοκληρώνεται µε τη σκηνή που δείχνει τους τέσσερις αξιωµατούχους εξερευνητές να ξεκινούν από τη βάση τους για το µεγάλο ταξίδι, προς το κέντρο της Ανταρκτικής, υπενθυµίζοντας έτσι στο θεατή του 1924 την τραγική κατάληξη αυτής της αποστολής: Ο Scott και οι τρεις σύντροφοί του δεν επέστρεψαν ποτέ ζωντανοί από τον Νότιο Πόλο.

Η μουσική επένδυση

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου (Ιon) θεωρείται από τους πρωτοπόρους της εγχώριας ηλεκτρονικής σκηνής, όντας άλλωστε ιδρυτής της πρώτης ανεξάρτητης ελληνικής δισκογραφικής εταιρείας ηλεκτρονικής μουσικής, της Elfish (1991-1996). Από το 1996 και μετά τη διάλυση του συγκροτήματος Raw (στους οποίους συνυπήρχαν οι Μάκης Φάρος και Coti K.), συνέχισε τις ηχητικές του εξερευνήσεις πίσω από το project Ιon. Μετατρέποντας το laptop σε μουσικό όργανο και φορητό στούντιο, ο Ion φημίζεται για τις minimal ηχητικές τεχνοτροπίες του, τα ambient ηχοτοπία του και τους techno μουσικούς «προβληματισμούς» του.

Η πλατεία

Η πλατεία πήρε το όνομά της στις αρχές του 20ου αιώνα όταν αγρότες και έμποροι συναθροίζονταν στην πλατεία και πουλούσαν ζώα και αγαθά. Ήταν τόσο πολυσύχναστη ώστε να την παρομοιάζουν με την Αβησσυνία που ήταν Αφρικανικό εμπορικό κέντρο.

Το φεστιβάλ

Μετά το 1ο Athens Open Air Film Festival, που φρόντισε πέρυσι να μας βγάλει σε πλατείες, πάρκα, δρόμους, γειτονιές και εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις, δίνοντάς στα άλλοτε αγαπημένα σημεία της πόλης μας τη λάμψη που τους άξιζε, φέτος το 2ο Athens Open Air Film Festival προτείνει μια σειρά δράσεων που σκοπό έχουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ερωτευόμαστε κι ονειρευόμαστε στους εξωτερικούς χώρους αυτής της πανέμορφης αλλά ανεξερεύνητης πόλης.

Το 2ο Athens Open Air Film Festival - Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση Της Ποιότητας Ζωής» του Ε.Π. «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού.