Όπως κάθε χρόνο, στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ, πρόσφατες ευρωπαϊκές παραγωγές -που δεν έχουν αγοραστεί από Έλληνα διανομέα- θα διαγωνιστούν για το βραβείο του Πανοράματος. Ανάμεσα στις 10 ταινίες του φετινού αφιερώματος, το «La noche d’ enfrente» του Raoul Ruiz, το επιβλητικό κύκνειο άσμα του μεγάλου σκηνοθέτη, το «Death of a Μan in the Balkans» του Miroslav Momcilovic, μία μαύρη κωμωδία για τη βαλκανική ιδιοσυγκρασία,  και το «Either Way» του Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, μια βραβευμένη κωμωδία στην αχανή φύση της Ισλανδίας των 80s (για την οποία ήδη ετοιμάζεται το αμερικανικό remake). Παράλληλα θα συμμετάσχει και μία ελληνική ταινία, η «10η Μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου, σχετικά με τη ζωή ενός Αφγανού μετανάστη στην Ελλάδα της κρίσης.

Φέτος η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους σκηνοθέτες Μενέλαο Καραμαγγιώλη και Νίκο Τριανταφυλλίδη, τους ηθοποιούς Τάκη Σπυριδάκη και Δήμητρα Χατούπη και τη διευθύντρια φωτογραφίας Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI) θα απονείμουν τρία μέλη της: Από την Βρετανία,  η Carmen Gray (κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα The Guardian και το περιοδικό Sight & Sound), από την Τουρκία η Esin Küçüktepepınar (κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Sabah) και από την Ελλάδα, ο Νέστορας Πουλάκος (κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα «Δρόμος» και το κινηματογραφικό portal, sevenart.gr). Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια το Πανόραμα έχει θεσπίσει και το βραβείο κοινού που απονέμει 5μελής επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού Αθηνόραμα.


ΟΙ 10 ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ

Death of a man in the Balkans
Ο θάνατος ενός άντρα στα Βαλκάνια
Σερβία, 2012, εγχ.
Σκηνοθεσία: Miroslav Momcilovic. Σενάριο: Miroslav Momcilovic. Φωτογραφία: Miladin Colakovic. Μοντάζ: Ivan Vladimirov. Μουσική: Aleksandar Kovacevic, Predrag Sarovic. Ηθοποιοί: Emir Hadzihafizbegovic, Radoslav Milenkovic, Natasa Ninkovic, Ljubomir Bandovic. Παραγωγή: Miroslav Momcilovic. Διάρκεια: 80΄.

Στην πρώτη σκηνή αυτής της κατάμαυρης κωμωδίας, ένας άντρας αυτοκτονεί, μέσα στο διαμέρισμα του, πυροβολώντας το εαυτό του στο κεφάλι. Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ταινίας, οι γείτονες μαζεύονται στο διαμέρισμα, συζητάνε για την σεξουαλικότητα του αυτόχειρα, για το κατά πόσο η αυτοκτονία του θα επηρεάσει τα ενοίκια στη πολυκατοικία, κ.α.  Σε ένα σταθερό μονοπλάνο, σε αληθινό χρόνο, η ταινία αναλύει τη βαλκανική ιδιοσυγκρασία, με εκκεντρικό χιούμορ και κοφτερές ατάκες.

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στις 10.15 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 6.15 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.


La noche d’ enferente
Η νύχτα απέναντι
Χιλή, Γαλλία, 2012, εγχ.
Σκηνοθεσία: Raoul Rouiz. Σενάριο: Raoul Rouiz. Φωτογραφία: Inti Briones. Μοντάζ: Raoul Rouiz, Christian Aspee, Valeria Sarmiento. Μουσική: Jorge Arriagada. Ηθοποιοί: Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan, Nazan Kirilmis, Mehmet Eryilmaz. Παραγωγή: Nuri Bilge Ceylan,. Διάρκεια: 110΄.

Ένας άντρας που πρόκειται να βγει στη σύνταξη, ζει αναμνήσεις, αληθινές και φανταστικές από την προηγούμενή του ζωή. Ο Ρουίζ σκηνοθέτησε μία ταινία – συλλογισμό πάνω στον επικείμενο θάνατο του και μέσα από τις γνωστές θεματικές του πάνω στον χρόνο, την τέχνη και τον θάνατο, συνέθεσε ένα κομψό αλλά επιβλητικό κύκνειο άσμα.

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στις 8.00 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 8.00 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.


J'enrage de son absence
Μ’ εξοργίζει η απουσία του
Γαλλία, 2012, εγχ.
Σκηνοθεσία: Sandrine Bonnaire. Σενάριο: Sandrine Bonnaire, Leenda Mamosa, Jerome Tonnerre. Φωτογραφία: Philippe Guilbert. Μοντάζ: Svetlana Vaynblat. Μουσική: André Dziezuk. Ηθοποιοί: William Hurt, Alexandra Lamy, Augustin Legrand, Jalil Mehenni. Παραγωγή: Dominique Besnehard, Michel Feller, Jesus Gonzalez. Διάρκεια: 98΄.

Σημαδεμένος από τον χαμό του παιδιού του σε αυτοκινητικό δυστύχημα, ο Ζακ έχει χάσει κάθε νόημα για τη ζωή.  Η σχέση του δεν επιβίωσε της τραγωδίας και ο ίδιος έφυγε, ταξιδεύοντας μακριά από το μέρος όπου η ευτυχία του και της συζύγου του, διαλύθηκε. Τώρα ο Ζακ είναι πίσω στη Γαλλία για την κηδεία του πατέρα του. Στο μεταξύ, η γυναίκα του έχει φτιάξει μια καινούργια ζωή και έχει ένα παιδί.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στις 10.15 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.


Either way
Ούτως ή άλλως
Ισλανδία, 2012, εγχ.
Σκηνοθεσία: Hafsteinn Gunnar Sigurðsson. Σενάριο: Sveinn Olafur Gunnarsson. Φωτογραφία: Árni Filippusson. Μοντάζ: Kristján Loðmfjörð. Ηθοποιοί: Hilmar Guðjónsson, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Þorsteinn Bachmann, Valgerður Rúnarsdóttir. Παραγωγή: Hreinn Beck, Árni Filippusson, Sindri Páll Kjartansson, Tobias Munthe. Διάρκεια: 98΄.
Δύο εργάτες της ασφάλτου στην ατελείωτη φύση της Ισλανδίας της δεκαετίας του 80, βρίσκονται σε υπαρξιακό σταυροδρόμι, σε αυτή την μικρή αλλά γοητευτική κωμωδία. Βαθιά ανθρώπινη και ειλικρινής, αυτή η χαμηλού προϋπολογισμού  έκπληξη από την Ισλανδία, έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις (κερδίζοντας και βραβεία) σε  διάφορα φεστιβάλ  και ήδη γυρίζεται το αμερικάνικο ριμέικ.

Σάββατο 17 Νοεμβρίου στις 8.15 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.


Me Too
Κι εγώ
Ρωσία, 2012, εγχ.
Σκηνοθεσία: Aleksey Balabanov. Σενάριο: Aleksey Balabanov. Φωτογραφία: Aleksandr Simonov. Μοντάζ: Tatyana Kuzmichyova. Μουσική: Leonid Fyodorov. Ηθοποιοί: Oleg Garkusha, Yuri Matveyev, Aleksandr Mosin, Alisa Shitikova. Παραγωγή: Sergei Selyanov. Διάρκεια: 83΄.

Ένας κλέφτης και ένας μουσικός αποφασίζουν να ξεκινήσουν σε μια περιπέτεια, σε ένα ταξίδι από το οποίο κανείς δεν επιστρέφει. Φεύγουν με ένα SUV για να βρούνε ένα φίλο του κλέφτη και τον πατέρα του. Η τελευταία ταινία του Μπαλαμπάνοφ συνεχίζει στα χνάρια του «Στάλκερ». Είναι μια υπαρξιακή ταινία δρόμου για την αναζήτηση της ευτυχίας στην οποία όλοι θέλουν να συμμετέχουν, αλλά λίγοι καταφέρνουν.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 10.00 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στις 5.30 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.


Polski film
Τσεχία, Πολωνία, 2012, εγχ.
Σκηνοθεσία: Marek Najbrt. Σενάριο: Marek Najbrt, Benjamin Tucek, Robert Geisler. Φωτογραφία: Miloslav Holman. Μοντάζ: Pavel Hrdlicka. Ηθοποιοί: Marek Daniel, Pavel Liska, Tomás Matonoha, Josef Polásek. Παραγωγή: Milan Kuchynka, Grzegorz Madej. Διάρκεια: 113΄.

Τέσσερις Τσέχοι κωμικοί αποφασίζουν να δουλέψουν μαζί σε μια ταινία στην οποία θα υποδύονται τους εαυτούς τους. Βρίσκουν χρηματοδότηση από την Πολωνία με την προϋπόθεση πως σ’ αυτήν θα συμπεριλάβουν μία Πολωνή ηθοποιό ως συμπρωταγωνίστρια. Αλλά μαζί με τα γυρίσματα, ξεκινούν και τα προβλήματα.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 8.00 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.


Crawl
Γαλλία, 2012, εγχ.
Σκηνοθεσία: Hervè Lasgouttes. Σενάριο: Hervè Lasgouttes, Loïc Delafoulhouse. Φωτογραφία: Emmanuelle Le Fur. Μοντάζ: Laurence Bawedin. Μουσική: Raphaël Ibanez. Ηθοποιοί: Swann Arlaud, Gilles Cohen, Jean-Marie Frin, Anne Marivin. Παραγωγή Antonin Dedet, Stéphanie Douet. Διάρκεια: 95΄.

Στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, δύο νέοι άνθρωποι ερωτεύονται. Ο νεαρός Μάρτιν που ζει με δουλειές του ποδαριού και μικροκλοπές και η Γκουέν, μια αφοσιωμένη κολυμβήτρια που προπονείται κάθε μέρα στην ανοιχτή θάλασσα. Οι ζωές τους αλλάζουν όταν η Γκουέν μένει έγκυος και ο Μάρτιν κατηγορείται για φόνο.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στις 10.00 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.



10η Μέρα
10th Day
Ελλάδα /Greece, 2012, εγχ./col.
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαζωμένος. Σενάριο: Βασίλης Μαζωμένος. Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρικόπουλος, Στάμος Προύσαλης . Μοντάζ: Γιάννης Κωσταβάρας. Μουσική: Αλέξανδρος Χρησταράς, Μιχάλης Νιβολιανίτης. Ηθοποιοί: Ali Haidari, Ιόλη Δημητρίου, Hosin Ahmadi, Mahdi Gorbani. Παραγωγή: Βασίλης Μαζωμένος, Τάκης Ζερβουλάκος. Διάρκεια: 83΄.

Η ζωή ενός Αφγανού μετανάστη που ζει στην Ελλάδα της κρίσης πουλώντας σίδερα. Ανάμεσα στη βία της καθημερινότητας και τις αναμνήσεις από το παρελθόν, βρίσκεται ο αγώνας για την επιβίωση, σε μία χώρα που ενώ είναι διαθέσιμη, έχει πάψει να είναι φιλόξενη.

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στις 8.15 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στις 8.15 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.



The Woman Who Brushed Off Her Tears
Η γυναίκα που σκούπιζε τα δάκρυά της
Τουρκία, 2012, εγχ.
Σκηνοθεσία: Teona Strugar Mitevska. Σενάριο: Teona Strugar Mitevska. Φωτογραφία: Mátyás Erdély. Μοντάζ: Nicolas Gaster. Ηθοποιοί: Victoria Abril, Labina Mitevska, Jean-Marie Galey, Arben Bajraktaraj. Παραγωγή: Sébastien Delloye, Diana Elbaum, Danijel Hocevar, Marcel Lenz, Labina Mitevska. Διάρκεια: 103΄.

Μία ταινία για δύο δυνατές γυναίκες. Η Έλενα ζει στο Παρίσι και η Ασζούν, που είναι νεότερη, ζει στα βουνά της FYROM . Ο γιός της Έλενα αυτοκτονεί στην πρώτη, σοκαριστική, σκηνή της ταινίας. Αφού η Ασζούν μπαίνει σε μία κλινική, η τοπική αστυνομία της λέει ότι θα της πάρουν τον γιό αν δεν τον στείλει σχολείο, κάτι που η ίδια αδυνατεί να κάνει.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στις 6.15 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 6.00 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.


Lal Gece
Νύχτα Σιωπής
ΠΓΔΜ/FYROM, Βέλγιο/Belium, 2012, εγχ./col.
Σκηνοθεσία: Reis Çelik. Σενάριο: Reis Çelik. Φωτογραφία: Gökhan Tiryaki. Μοντάζ: Reis Çelik. Ηθοποιοί: Ilyas Salman, Dilan Aksüt, Sabri Tutal, Mayseker Yucel. Παραγωγή: Anil Celik. Διάρκεια: 92΄.
Μία νεαρή κοπέλα, σε ένα απομονωμένο χωριό της Ανατολίας, προσφέρεται ως νύφη σε έναν μεγαλύτερο άντρα. Την πρώτη νύχτα του γάμου, η κοπέλα προσπαθεί  να αποφύγει με διάφορα τεχνάσματα την αναπότρεπτη κατάληξη της βραδιάς. Παρότι το καταφέρνει για πολλή ώρα, κάποια στιγμή το σκοτεινό παρελθόν του συζύγου της έρχεται στην επιφάνεια.

Τρίτη 20 Νοεμβρίου στις 10.00 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στις 8.00 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.


Εκτός συναγωνισμού θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος «Η διεθνής εικόνα σε πρώτη προβολή», οι ταινίες «Άννα Καρένινα» του Joe Wright (με την οποία ανοίγει το φετινό φεστιβάλ), «The Paperboy» του Lee Daniels, «Η χαρά και η θλίψη του σώματος» του Ανδρέα Πάντζη, «11 συναντήσεις με τον πατέρα μου» του Νίκου Κορνήλιου, «Χαιρετίσματα στην Ευρώπη» του Νίκου Αλευρά και η «Και ο Θεός έπλασε τους Έλληνες», μια σπονδυλωτή ταινία πέντε αυτόνομων μερών από τους Βασίλη Βαφέα, Δημήτρη Μακρή, Θανάση Σκρουμπέλο και Γιώργο Καρυπίδη.


Στην ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και τον κινηματογράφο ΤΙΤΑΝΙΑ Cinemax.

Γενική Είσοδος: 5 ευρώ
Διαρκείας 10 προβολών: 30 ευρώ
Περισσότερες πληροφορίες στο 215-5400888