Συγγραφέας: Κόρμακ ΜακΚάρθυ / Εκδόσεις Καστανιώτη/ Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ / Μακέτα εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης / ISBN: 978-960-03-5246-7 / Σελίδες: 384 

 Τιμή: 20,00 ευρώ

 

Ποιος δεν θυμάται την κινηματογραφική επιτυχία «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους»; Όπως και εκεί Κόρμακ ΜακΚάρθυ γράφει πάλι για τη βία και τη φαυλότητα που ακολούθησαν την κατάκτηση του Φαρ Ουέστ.

Ο «Ματωμένος μεσημβρινός» ανατρέπει όλες τις συμβάσεις των Γουέστερν και της μυθολογίας της Άγριας Δύσης. Βασισμένος σε ιστορίες που συνέβησαν στα σύνορα Τέξας-Μεξικού το 1850, αναφέρεται στις περιπέτειες του Κιντ, ενός δεκατετράχρονου αγοριού, το οποίο βρίσκεται να μεγαλώνει σε έναν εφιαλτικό κόσμο, όπου οι Ινδιάνοι δολοφονούνται μαζικά και όπου η αγορά των σκαλπ τους γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο επικερδής.

Βίαιο και τρυφερό συνάμα, αντισυμβατικό, αλλά και πολλές φορές προκλητικό, αυτό το βιβλίο του Κόρμακ, θεωρείται από τους μεγαλύτερους κριτικούς του κόσμου ως το αριστούργημα του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα.

Όπως έγραψε ο Τζων Μπάνβιλ:. «Το βιβλίο διαβάζεται σαν ένας συνδυασμός της “Ιλιάδας”, της “Κόλασης” του Δάντη και του “Μόμπι Ντικ”. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ο Ματωμένος μεσημβρινός” δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια και ότι, κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο που σου κόβει την ανάσα. Είναι το αριστούργημα του ΜακΚάρθυ».

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

 

Ο Κόρμακ ΜακΚάρθυ γεννήθηκε το 1933 στο Τενεσί. Ήδη με το πρώτο του μυθιστόρημα, «The Orchard Keeper» (1955), κερδίζει το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του Ιδρύματος Φώκνερ. Με το πέμπτο μυθιστόρημά του, «Ματωμένος μεσημβρινός» (1985), που πολλοί θεωρούν το αριστούργημά του, θα γίνει διάσημος στον κόσμο. Ακολουθεί η λεγόμενη «Τριλογία των Συνόρων», με τα μυθιστορήματα «Όλα τα όμορφα άλογα» (μτφρ. Αλέκος Μπενρουμπής, 2000), «Το πέρασμα» (μτφρ. Άννα Παπασταύρου, 2003) και Πεδινές πολιτείες (μτφρ. Αλέκος Μπενρουμπής, 2009). Μεγάλη επιτυχία γνωρίζουν και τα επόμενα βιβλία του, «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» (μτφρ. Αύγουστος Κορτώ, 2008) και «Ο δρόμος» (μτφρ. Αύγουστος Κορτώ, 2007), που έγιναν κινηματογραφικές ταινίες.

Έχει βραβευτεί, μεταξύ άλλων, με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου, με το Βραβείο Κριτικών ΗΠΑ το 1992 (Όλα τα όμορφα άλογα) και με το Πούλιτζερ λογοτεχνίας το 2007 (Ο δρόμος).

 

                                                                                                                                          Α. Πολ.