Συγγραφέας: Άγγελος Πολύδωρος/ Έκδοση: Εφημερίδας ΑΜΑΡΥΣΙΑ / Κατηγορία: Κινηματογράφος / Σελίδες: 205 / ISBN: 978-960-88260-2-1 / Σχήμα 14Χ21 / Τιμή: 15Ε

Υπάρχει κάποιος που να μην θυμάται ή να μην έχει δει, έστω στην τηλεόραση, μία από τις παρακάτω ταινίες των μέσων του 20ού αιώνα; Ηρακλής, Ο Ιάσων και οι Αργοναύτες, Ο Τρωικός Πόλεμος, Οδύσσεια, Μέγας Αλέξανδρος, Μπεν Χουρ, Μασίστας, Σπάρτακος, Ιούλιος Καίσαρ, Κλεοπάτρα, Η Πτώση Της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι Τελευταίες Μέρες Της Πομπηίας;
Ή μήπως να μην έχει δει τις ταινίες, Ο Μονομάχος, Αλέξανδρος, Τροία, 300 και Τιτανομαχία, των αρχών του αιώνα μας;

Όλες αυτές οι ταινίες και πολλές άλλες, που περιλαμβάνονται σ’ αυτό το βιβλίο, αποτελούν την κατηγορία των φιλμ που το Hollywood ονόμασε Sword And Sandal Movies, ενώ η Cinecita
μετονόμασε σε Peplum (Χλαμύδα, στα Ελληνικά). Πρόκειται για ταινίες, που αποτύπωσαν (και συχνότερα διαστρέβλωσαν) την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία και ιστορία. Δεν έχει σημασία όμως. Άφησαν τη σφραγίδα τους –έστω και ως cult movies- στην ιστορία του κινηματογράφου.
Γι’ αυτό στις 205 σελίδες αυτού του βιβλίου περιλαμβάνονται:
•    Μια σύντομη ιστορία της εξέλιξης του είδους από το βωβό κινηματογράφο (1897) μέχρι τον    ψηφιακό (2010)
•    Αλφαβητικός κατάλογος 262 ταινιών (με σχόλια, υπόθεση και βασικούς συντελεστές)
•    Πάνω από 200 φωτογραφίες, αφίσες και στιγμιότυπα από τα γυρίσματα ταινιών
•    Βιογραφικά σημειώματα των σημαντικότερων σκηνοθετών του είδους.
•    Συνοπτικό ευρετήριο των ταινιών με όλους τους τίτλους που έχουν προβληθεί κατά καιρούς
Οι ταινίες «χλαµύδας» ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία, πρώτα σε διασκεδάζουν και ύστερα σε προβληµατίζουν. Οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι ίσως καταδικάζουν κάποιες από αυτές τις ταινίες. Οι φίλοι του κινηµατογράφου όµως θα βρουν µια µεγάλη ποικιλία, πρώτα για µελέτη και ύστερα για αναζήτηση, αφού πολλές από αυτές κυκλοφορούν ακόµα σε DVD.
Μεταξύ τους, περιλαµβάνονται οι σηµαντικότερες υπάρχουσες ιστορικές παραγωγές, αλλά και υποδεέστερες, ενώ υπάρχουν ταινίες για τις οποίες τα στοιχεία είναι ελλιπή, ή για τις οποίες ακόµα και οι συντελεστές τους... θα ήθελαν να τις ξεχάσουν.
Το λεξικό αυτό, δεν στέκεται στα επιµέρους αρχαιολογικά, ιστορικά, ή φιλοσοφικά στοιχεία των ταινιών αυτών, αλλά δίνει µια γενική εικόνα του είδους «χλαµύδα».
Στον βιβλίο, μετά την ανάπτυξη της ιστορικής εξέλιξης των ταινιών αυτών, παρατίθενται κατ’ αλφαβητική σειρά οι ταινίες µε τους τίτλους που προβλήθηκαν στην Ελλάδα να προηγούνται, ενώ σε παρένθεση παρατίθεται και ο πρωτότυπος τίτλος. Στη συνέχεια, αναφέρεται η χώρα και το έτος παραγωγής, τα ονόµατα του σκηνοθέτη, του σεναριογράφου και των ηθοποιών. Επίσης, αναφέρεται η υπόθεση της ταινίας, σχόλια και διάφορα άλλα στοιχεία. Αναφέρεται επίσης, εάν η ταινία είναι ασπρόµαυρη ή βωβή, καθώς και τα βραβεία όσων έχουν πάρει. Τέλος, αναφέρεται και εάν κυκλοφορούν σήµερα σε DVD.
Ο κατάλογος περιλαµβάνει επίσης και τις γνωστότερες κωµωδίες ή σάτιρες, που αναφέρονται στις ιστορικές ή µυθολογικές περιόδους, χωρίς να παραλείπονται βεβαίως και οι ελάχιστες ελληνικές παραγωγές, που διακρίθηκαν µάλιστα και στο εξωτερικό.
Υπάρχουν επίσης, πάνω από 200 φωτογραφίες, αφίσες και στιγμιότυπα από τα γυρίσματα ταινιών, βιογραφικά σημειώματα των σημαντικότερων σκηνοθετών του είδους και συνοπτικό ευρετήριο των ταινιών με όλους τους τίτλους που έχουν αλλαχθεί κατά καιρούς.

Γράφτηκε για το βιβλίο: «Το ευαγγέλιο της Χλαμύδας... Ένας διασκεδαστικός οδηγός ταινιών με ήρωες της μυθολογίας της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης από τα πρώτα χρόνια του σινεμά ως την περυσινή Τιτανομαχία... Θα ενθουσιάσει τους φίλους ενός από τα πιο παρεξηγημένα  είδη του κινηματογράφου» (Γιάννης Ζουμπουλάκης, «Το Βήμα της Κυριακής 18/12/2011»).

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Άγγελος Πολύδωρος σπούδασε πολιτικές επιστήμες και δημόσια διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κινηματογράφο άρχισε να μελετά όταν σπούδαζε στο Πάντειο. Στη δημοσιογραφία μπήκε το 1987 και κριτική κινηματογράφου άρχισε να γράφει το 1990. Πέραν του σχολιασμού και της καθημερινής παρουσίασης ταινιών στην εφημερίδα «Αμαρυσία», έχει γράψει πολλά ειδικά κινηματογραφικά αφιερώματα και έρευνες, ενώ παράλληλα είναι από τα σημαντικότερα στελέχη του περιοδικού μας-Το Κεντρί. Η «Χλαμύδα» είναι η πρώτη του μεγάλη έρευνα, που εκδίδεται σε βιβλίο.