Ταινία για τη ζωή και την πολιτική διαδρομή του Γρ. Λαμπράκη από τον Στ. Χαραλαμπόπουλο
Κινηματογράφος

Το έργο, η ζωή και η πολιτική διαδρομή του Γρηγόρη Λαμπράκη γίνονται ταινία από το Στέλιο Χαραλαμπόπουλο, έναν σκηνοθέτη με πλούσια φιλμογραφία και βραβεύσεις («Ημερολόγια Καταστρώματος -Γιώργος Σεφέρης», «Ι. Μόραλης», «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κων/νο Καβάφη», «Υπογραφή»). Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο του μοντάζ και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2012.

Ο σκηνοθέτης, με το ντοκιμαντέρ αυτό, προσεγγίζει τις λιγότερο γνωστές πλευρές της προσωπικότητας και της δράσης του, αλλά και της «υπόθεσης Γρηγόρη Λαμπράκη»: Του Βαλκανιονίκη στο άλμα εις μήκος, του γιατρού υφηγητή μαιευτικής -γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ενδοκρινολόγου, του βουλευτή της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), του Μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης και της δολοφονίας του από τις δυνάμεις του παρακράτους της εποχής, το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963 (στην Θεσσαλονίκη στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού έξω από τα γραφεία του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος), η οποία συγκλόνισε το πανελλήνιο και σήμανε την απαρχή πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας, προκαλώντας διεθνές ενδιαφέρον.

Πώς βλέπει ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος την Ιστορία και την Πολιτική σε μια ταινία τεκμηρίωσης με την ποιητική και εικαστική ματιά που τον χαρακτηρίζει; Δίνει τη δική του ερμηνεία; Εμπλέκει και μυθιστορηματικά στοιχεία;
«Δεν το κρύβω αυτό στις ταινίες μου», εξηγεί και συνεχίζει:  «Σκεφτόμαστε τα πράγματα μέσα από ένα συγκεκριμένο πρίσμα που αντανακλά την βιωματική, γνωστική και ψυχολογική σκευή που κουβαλάμε. Στην ταινία μου για τον Καβάφη και τον Πεσόα, έφτασα λίγο στα άκρα, τη μίξη της μυθοπλασίας και του ντοκιμαντέρ, γιατί πιστεύω ότι δεν υπάρχει μια πραγματικότητα αυτή καθεαυτή. Διαφωνώ με τους κάθετους διαχωρισμούς ντοκιμαντέρ, μυθοπλασία κλπ. επειδή πιστεύω ότι κάθε δημιούργημα εμπεριέχει κάποια μυθοπλασία. Φυσικά δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε με τα γυαλιά του σήμερα την Ιστορία, αλλά σαφέστατα την ερμηνεύουμε με τις γνώσεις μας και τις δεσμεύσεις μας στα πράγματα».

Τι κρατά ο σκηνοθέτης σαν γνώση και τι απορρίπτει σαν μυθολογία στο ντοκιμαντέρ;
Λέει ο ίδιος: «Πάλεψα με τις αντιστάσεις και τις εκπλήξεις του ίδιου του κινηματογραφικού υλικού, οι οποίες γίνονται αντιληπτές στην διαδικασία του μοντάζ».
Πώς χαρακτηρίζει όμως, ο Χαραλαμπόπουλος, τον Γρηγόρη Λαμπράκη; «Με τα σημερινά κριτήρια θα έλεγα ότι ήταν ένας κοινωνικός ακτιβιστής, ο οποίος σιγά-σιγά, όσο προχωρεί εμποτίζεται από τις ιδέες της Αριστεράς και προσαρμόζει την πολιτική του και την τακτική του, σε αυτό το πλαίσιο», λέει και συνεχίζει: «Ήταν ένας άνθρωπος ευαισθητοποιημένος κοινωνικά, που καταγόταν από την Κερασίτσα Αρκαδίας, από μια οικογένεια με 18 παιδιά. Γνώριζε τον πόνο και την φτώχεια των ανθρώπων, κι αυτό τον οδήγησε να βρίσκεται στο πλευρό των αδυνάμων. Υπήρξε πολύ καλός αθλητής στίβου με ρεκόρ 7,37 μέτρα στο άλμα εις μήκος, που το κατέκτησε το 1938 και καταρρίφθηκε 21 χρόνια αργότερα. Στην Κατοχή, μέσα από τις γραμμές του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ), οργάνωνε συσσίτια για τους αθλητές. Χειρούργησε τραυματισμένους ΕΛΑΣίτες από τη μάχη της Αθήνας και τον λοιδόρησαν σαν «σφαγέα» του ελληνικού λαού. Έγινε υφηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, ενώ το δίτομο έργο του για την ενδοκρινολογία, ήταν το μοναδικό, σχετικό ελληνικό σύγγραμμα, της δεκαετίας ‘50 και ‘60. Εκλέχτηκε βουλευτής το 1961, συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ. Δεν είχε μαρξιστική κατάρτιση, αλλά ενεργοποιήθηκε σε πολλά θέματα που αγγίζουν την ατζέντα της Αριστεράς. Απλά ξέφυγε λίγο από τα καθιερωμένα της Αριστεράς. Ήταν πληθωρικός και ορμητικός. Είχε ένα στοιχείο παλικαριάς, λεβεντιάς, που τους συγκίνησε όλους. Και φυσικά ενέπνευσε τη νεολαία».

Δύο χρόνια ενδελεχή έρευνα πραγματοποίησε ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος και το υλικό του το άντλησε από τα «Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας», από το «Επιμορφωτικό Κέντρο Χαρίλαος Φλωράκης» και άλλους φορείς.

Στο ντοκιμαντέρ του, χρησιμοποιεί προσωπικές μαρτυρίες, φωτογραφικά και σπάνια κινηματογραφικά ντοκουμέντα από τα, «έτσι κι αλλιώς, λίγα κινηματογραφημένα στιγμιότυπα που αφορούν τον Λαμπράκη» όπως εξηγεί.

Στη διάρκεια της έρευνάς του, εντελώς τυχαία, ο σκηνοθέτης βρήκε ανέκδοτο φιλμ από την Α' Μαραθώνια πορεία, στις 22 Απριλίου 1963, το οποίο είχε τραβήξει με ερασιτεχνική κάμερα ο συναγωνιστής του Γιώργος Γέρου Λαμπράκη, που δείχνει τον Γρηγόρη Λαμπράκη να περπατά ξεδιπλώνοντας το πανό με την επιγραφή ΕΛΛΑΣ και το σήμα αφοπλισμού δεξιά και αριστερά. Πλάνο, από το οποίο απομονώθηκε και η γνωστή φωτογραφία να κατεβαίνει από τον Τύμβο με το πανό «σαν Εσταυρωμένος» ενώ, όπως είπε στον Στ. Χαραλαμπόπουλο η παλιά του συναγωνίστρια του Γιούλη Λιναρδάτου, «ο Λαμπράκης δεν περπατούσε κάλπαζε. Ήταν 51 ετών αλλά όλοι είχαμε την αίσθηση ότι ήταν νέος».

Στο σπάνιο υλικό της ταινίας, συγκαταλέγονται τα στιγμιότυπα που είχε τραβήξει ο Φιλοποίμην Φίνος, από την μεγάλη φιλειρηνική πορεία ειρήνης στο Όλντερμαστον της Αγγλίας, με τον Γρηγόρη Λαμπράκη και την ελληνική αντιπροσωπεία της επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), που είχε ιδρυθεί με πρωτοβουλία της ΕΔΑ, αποτελούμενη από τον ίδιο, τον Λεωνίδα Κύρκο, τον Μανώλη Γλέζο και τον Σπύρο Λιναρδάτο, στις 12-15 Απριλίου 1963.

Σαν κινηματογραφικό ντοκουμέντο, ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος χρησιμοποιεί, επίσης, κάποιες σκηνές από την εμβληματική ταινία «100 ώρες του Μάη» των Δήμου Θέου-Φώτου Λαμπρινού, ενώ πίσω από την παραγωγή της ταινίας, βρίσκεται η εταιρεία «Περίπλους», καθώς και η εθελοντική προσφορά των Δημήτρη Κορδελά (στην διεύθυνση φωτογραφίας), Κωνσταντίνου Τσιχριτζή (στο μοντάζ) και Αλέξανδρου Αλεξανδρόπουλου (στην διεύθυνση παραγωγής).


25o Φεστιβάλ ντοκυμανταίρ Κινηματογράφος και πραγματικότητα
Κινηματογράφος

30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών – Auditorium Theo Angelopoulos

Αφιερωμένο σε μια τέχνη αφηγηματικά πρωτότυπη και ριζοσπαστική, που υπερβαίνει  τα όρια μεταξύ ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας και πειραματισμού, το φεστιβάλ «Κινηματογράφος και Πραγματικότητα» φτάνει ριζικά ανανεωμένο στον 25ο κύκλο του.

Πέντε θεματικές ενότητες, έξι ημέρες προβολών και πάνω από 40 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, οι περισσότερες σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα, μας γνωρίζουν τους σημαντικότερους νέους εκφραστές του χώρου και μας θυμίζουν σπουδαίες μορφές που χάθηκαν πρόσφατα.

Στο πρόγραμμα που φιλοξενείται στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, Σίνα 31, περιλαμβάνονται:
•    Επιλογή από τις νεότερες ελληνικές παραγωγές
•    Αφιέρωμα στα βραβεία του φεστιβάλ Cinéma du Réel (Παρίσι)
•    Γνωριμία με το φεστιβάλ doxs! ντοκιμαντέρ για παιδιά και εφήβους (Ντούισμπουργκ) και με το εγχείρημα Η Άγνωστη Ζωή των Άλλων
•    Ειδικές προβολές για ξεχωριστές πρόσφατες ταινίες, με επιλογή της ΕΡΤ από την παγκόσμια πρωτοβουλία Why Poverty – Φτώχεια - Γιατί?, και
•    Ο κύκλος Σε Πρώτο Πρόσωπο, για σύγχρονους δημιουργούς που μιλούν μια μοναδική κινηματογραφική γλώσσα

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα διεξαχθεί στον ίδιο χώρο τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου και ώρα 20.00, στρογγυλή τράπεζα με θέμα: Πλατφόρμες δικτύωσης σε καιρό κρίσης. Καλεσμένοι η Γκούντρουν Ζόμερ, Διευθύντρια του φεστιβάλ doxs! ντοκιμαντέρ για παιδιά και εφήβους, και ο Αρνό Ε, υπεύθυνος προγραμματισμού του φεστιβάλ Cinéma du Réel.  Συντονιστής ο δημοσιογράφος Μανώλης Κρανάκης, κριτικός κινηματογράφου (www.flix.gr)

Το φεστιβάλ «Κινηματογράφος και Πραγματικότητα» διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδος, του Goethe-Institut Athen και του Tαμείου για τη γαλλογερμανική πολιτιστική συνεργασία σε τρίτες χώρες, το οποίο χρηματοδοτείται από τα Υπουργεία Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας και ιδρύθηκε στο πλαίσιο της «Συνθήκης των Ηλυσίων» για τη γαλλογερμανική φιλία.

Η Οργανωτική Επιτροπή
Γιάννης Ανδρέου, Εύα Στεφανή, Βασίλης Σπηλιόπουλος, Χαρά Λαμπίδου, Γιώργος Καρπούζας, Σοφία Μιχαηλίδου (Goethe-Institut Athen), Elise Jalladeau (Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος)


Ταξίδι από τo θίασο iL CiRCo
Θέατρο

Από την Τετάρτη 19 έως την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
25ης Μαρτίου & παραλία / τηλ. 2310 895938-9 / www.tch.gr


Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα μαγικό ταξίδι στο γοητευτικό και εξωπραγματικό κόσμο του iL CiRCo. Εκκεντρικοί χαρακτήρες και καλλιτεχνικά χορογραφημένες ερμηνείες από τα μεγαλύτερα αστέρια των ακροβατών συγκροτούν μία από τις πιο εντυπωσιακές παραστάσεις στον κόσμο!

Ακολουθήστε ένα κοριτσάκι στο ταξίδι του σε ένα κόσμο γεμάτο πολύχρωμα, φανταστικά πλάσματα με σαγηνευτικά όμορφη μουσική. Παρακολουθήστε εντυπωσιακά ακροβατικά σε αυτό το μοναδικό υπερθέαμα που αφηγείται την ιστορία ενός παιδικού ονείρου.

Το Ταξίδι του iL CiRCo είναι μια μαγευτική ιστορία για όσους τολμούν να ονειρευτούν. Αγγίζει την καρδιά, αψηφά τη βαρύτητα και δημιουργεί εικόνες που θα θυμάστε για μια ζωή. Εμπνευσμένο από τα κλασικά θεατρικά έργα της ιταλικής Commedia dell’ arte το Ταξίδι συνδυάζει τα σύγχρονα ακροβατικά με τις δημοφιλείς γαλλο-καναδικές τέχνες του τσίρκου σε ένα πλούσιο μωσαϊκό από τραγούδια, χορό, κωμωδία, φαντασία και υπεράνθρωπους άθλους δύναμης, χάρης και ευκινησίας που κόβουν την ανάσα. Σκηνικά γεμάτα φως και χρώμα δημιουργούν ένα κόσμο, όπου κανένα όνειρο δε μένει ανεξερεύνητο. Ένα ταξίδι αξέχαστο που οι αναμνήσεις του θα μείνουν ανεξίτηλες στο πέρασμα του χρόνου!

Η ιστορία του θιάσου iL CiRCo

Από τη δημιουργία του στις αρχές του 1990, ο θίασος iL CiRCo εμπλουτίζεται διαρκώς με τους καλύτερους τραγουδιστές, χορευτές, ακροβάτες και καλλιτέχνες κάθε είδους. Τα μέλη του θιάσου προέρχονται από κάθε γωνιά του κόσμου, συνεισφέροντας τα μοναδικά ταλέντα τους σε αυτό το πολιτιστικό χωνευτήρι παραστατικών τεχνών. Το πνεύμα του πειραματισμού που επικρατούσε στα πρώτα εργαστήρια του θιάσου επέτρεψε τη διαμόρφωση μιας καινοτόμου μορφής τέχνης, με γνήσια φρεσκάδα και πρωτοτυπία στη δράση και τη θεατρική τεχνοτροπία της. Η πρώτη μεγάλης κλίμακας παράσταση δόθηκε στις 31 Μαρτίου 1996 στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, μπροστά σε τετρακόσιους ανθρώπους που είχαν παραβρεθεί αποκλειστικά κατόπιν πρόσκλησης. Εκείνη τη νύχτα η αίθουσα πλημμύρισε από μια αίσθηση πρωτόγονης, παντοδύναμης ενέργειας και το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού έδειξε ξεκάθαρα στα μέλη του θιάσου ότι είχαν στα χέρια τους κάτι πραγματικά υπέροχο. Το επόμενο πρωί έσπασαν τα τηλέφωνα και οι συναρπαστικές ευκαιρίες οδήγησαν αυτό τον καλλιτεχνικό θίασο σε επίπεδα που δεν είχαν ποτέ φανταστεί.

Το 2000, η Samsung προσέλαβε το θίασο για την παράσταση Samsung DigitALL στους Ολυμπιακούς του 2000 στο Σίδνεϋ. Το θέαμα και ο εκπληκτικός χώρος που κατασκευάστηκε για την περίσταση ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα. Ως κεντρική εκδήλωση στο Ολυμπιακό Πάρκο του Σίδνεϋ, την παράσταση παρακολουθούσαν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

Δεν πέρασε πολύς καιρός και η Anheuser-Busch θέλησε να χρησιμοποιήσει το θίασο του iL CiRCo για να στήσει τη δική της παράσταση. Η ιδέα λειτούργησε ως δοκιμή για τη δημιουργία και την προώθηση μιας παράστασης ως ανταγωνιστικής ατραξιόν για άλλα θεματικά πάρκα. Η παράσταση Cirque de la Mer, που έκανε πρεμιέρα στις 24 Μαΐου 2001 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα, γνώρισε τεράστια επιτυχία – τόση ώστε συχνά χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη ατραξιόν στο SeaWorld του Σαν Ντιέγκο. Η επιτυχία των παραστάσεων οδήγησε και σε θεατρικές περιοδείες ανά τις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες: Το σύνολο έχει περιοδεύσει σε πάνω από 14 χώρες σε πέντε ηπείρους και το έχουν παρακολουθήσει πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι. Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να το παρακολουθήσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 19-23 Δεκεμβρίου μέσα σε μια χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Διευθυντής: Sam Trego / Χορογραφίες: Amy Gale /
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Cheryl Lindley- Lopez / Τεχνικός Διευθυντής: Steve Gale

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου: 10.00 & 12.00 (σχολικές παραστάσεις)
Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου: 10.00 & 12.00 (σχολικές παραστάσεις)
Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου:10.00 (σχολική παράσταση) & 21.00
Σάββατο 22 Δεκεμβρίου: 17.00 & 21.00
Κυριακή 23 Δεκεμβρίου: 12.00 & 18.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Προπώληση από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο (τηλ.: 2310 895938-9) και στην πλατεία Αριστοτέλους καθώς και από το www.tch.gr. Η τιμή εισιτηρίου στις σχολικές παραστάσεις είναι: 8€. Oι τιμές των εισιτηρίων στις παραστάσεις για το κοινό ξεκινούν από 15€ (Αναλυτικά: Διακεκριμένη: 45€ / 30€ (μαθητικά-φοιτητικά) – Α’ Ζώνη: 35€ / 25€ (μαθητικά-φοιτητικά) – Β’ Ζώνη: 30€ / 20€ (μαθητικά-φοιτητικά) / Γ’ Ζώνη: 20€ και Δ’ Ζώνη: 15 €)