Ημερολογιακό Αρχείο
< May 2015 >
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 31
Κώστας Παπανικολάου: “έτσι πολύ ατένισα …” - Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου
Εικαστικά - Τέχνες

της Ζέτας Καρασπήλιου

Στο αρχαίο κάλλος εστιάζεται η φετινή εικαστική πρόταση του Πολυχώρου Πολιτισμού Citronne και του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου, στο  πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές» για τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων.
Σύμφωνα με την Καλλιτεχνική διευθύντρια του Πολυχώρου Πολιτισμού Citronne Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη, Δρ Ιστορίας της Τέχνης στο Boston University, πρόκειται για μια καλλιτεχνική πρωτοβουλία η οποία αποσκοπεί να συνδέσει παραγωγικά τα αρχαιολογικά εκθέματα του Μουσείου με την σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Η συνεργασία αυτή επιχειρεί να αναδομήσει την σχέση του Μουσείου με την Κοινωνία, καθώς προβάλλει προοπτικά την ενότητα του χρόνου και την συνέχεια της Τέχνης. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου προηγήθηκαν οι "Διάλογοι με τον Χρόνο" (2013) του Έλληνοαμερικάνου καλλιτέχνη Κρις Γιανάκου και τα "Γλυπτικά Παλίμψηστα" (2014) του διεθνούς φήμης γλύπτη Κώστα Βαρώτσου.
Η φετινή εικαστική πρόταση είναι η περιοδική έκθεση του Κώστα Παπανικολάου με τον τίτλο "...έτσι πολύ ατένισα", με θεματολογία-αναφορά στο παρατιθέμενο ομότιτλο ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, παρουσιάζει, ως θεατές και θεώμενες ταυτοχρόνως, επτά ολόσωμες προσωπογραφίες από νέες κοπέλες. Τα έργα εκτίθενται στην αίθουσα του ισογείου της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, η οποία περιλαμβάνει επιγραφές, γλυπτά και αρχιτεκτονικά εκθέματα. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται μια «συνομιλία» ανάμεσα στα τρισδιάστατα αρχαία έργα, ελεύθερα τοποθετημένα στον χώρο, και στις δισδιάστατες παρεμβάσεις του καλλιτέχνη. Διαιωνίζεται, έτσι, η θέαση, "το ατένισμα".
Τα έργα του Κώστα Παπανικολάου απεικονίζουν με ρεαλισμό και αμεσότητα, σε φυσικό μέγεθος, επτά σύγχρονες κοπέλες - παραπομπή και υπαινιγμός στην καθημερινότητα των επισκεπτών του Μουσείου. Οι μορφές-προσωπογραφίες στέκονται ελεύθερα στον χώρο, σε μικρή απόσταση η μία από την άλλη, ως ενότητα. Εμφανίζονται ως σύγχρονοι θεατές που παρατηρούν, "ατενίζουν", δηλαδή εκτείνουν το βλέμμα τους στον χώρο και στον χρόνο. Ταυτοχρόνως, πρόκειται για εκθέματα-έργα τέχνης, με αφετηρία πρόσωπα υπαρκτά και οικεία στον καλλιτέχνη, τα οποία επιπροσθέτως επιφορτίζονται με τον ρόλο του αρχαίου θεατρικού χορού: εκφράζουν και σχολιάζουν το κοινό αίσθημα. Λειτουργούν, επομένως, σε δύο επίπεδα ως φορείς και ως δέκτες διαχρονικής αισθητικής. Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 23 Μαϊου και θα διαρκέσει έως τις 23 Σεπτεμβρίου.
 
Ο Κώστας Παπανικολάου γεννήθηκε στο Ριζοβούνι Πρέβεζας το 1959. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τον Γιάννη Μόραλη και τον Δημήτρη Μυταρά (1979-1985). Παρουσίασε για πρώτη φορά τη δουλειά του το 1986 στην Αθήνα και έως σήμερα έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές σε όλη την Ελλάδα. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Έχει εικονογραφήσει τα βιβλία «Η Πορφυρένια και το μαντολίνο της» (Φωτεινή Φραγκούλη, 1995), «Κύμινο και κανέλα» (Συλλογικό, 1998), «Η φιδογέννητη βασιλοπούλα και άλλα παραμύθια» (Μαρία Μαμαλίγκα, 1998) και «Το καΐκι του Θησείου και άλλες ιστορίες για μικρούς και μεγάλους» (Ηλίας Βενέζης, 2006). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και τον Πόρο.
 
Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Citronne στο γραφικό νησί του Αργοσαρωνικού ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια από την Δρ Ιστορίας της Τέχνης Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη, μετά την επιστροφή της στην Πατρίδα από την Αμερική, όπου είχε λαμπρή επιστημονική σταδιοδρομία στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης μαζί με τον σύζηγο της Σπύρο Πολλάλη, καθηγητή στο Harvard University. Στα 10 χρόνια λειτουργίας της Citronne έχουν παρουσιαστεί σημαντικές εκθέσεις Ελλήνων και Ομογενών καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων, αξίζει να αναφερθούν τα ονόματα των Steve Antonakos, Kris Spirou, Μαρκ Χατζηπατέρα, Μίνας Βαλυράκη, Παναγιώτη Τέτση, Σωτήρη Σόρογκα, Κώστα Βαρώτσου κ.α. Τέλος Ιουνίου θα εγκαινιαστεί μεγάλη αναδρομική έκθεση με πολλές εκπλήξεις έργων των καλλιτεχνών που έχουν εκθέσει τη δουλειά τους σε αυτόν τον σύγχρονο πυρήνα Πολιτισμού στον Πόρο, που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών όλα αυτά τα 10 χρόνια.
 

Μικαέλα:«Ας Ερχόσουν για λίγο»
Δίσκοι - CD
Μουσική: Μιχάλης Σουγιούλ | Στίχοι: Μίμης Τραιφόρος
Μουσική εκτέλεση: Παναγιώτης Μάργαρης
 
Ένα όμορφο κορίτσι γεννιέται και αρχίζει να μεγαλώνει στην Αθήνα. Οι καλλίφωνοι γονείς της προσέχουν πως η χαριτωμένη μικρούλα τους, έχει διάχυτες καλλιτεχνικές τάσεις. Εκείνη αμέριμνη τους ακολουθεί στις παραστάσεις και στις συναυλίες που την πηγαίνουν και στη συνέχεια τα μεταφέρει με το δικό της τρόπο στα φιλικά της πρόσωπα. Ο καιρός περνά κι εκείνη γίνεται πόλος έλξης στις παραστάσεις των σχολείων της, ενώ πρωτοστατεί με τη γλυκιά φωνή της στις μουσικές παρέες της και σε κάθε είδους εκδηλώσεις. 
 
Όταν τα πράγματα σοβαρεύουν, αποφασίζουν από κοινού με τους γονείς της, να σπουδάσει υποκριτική στην Ανωτέρα Δραματική σχολή «Ίασμος», με καθηγητές τους εξαίρετους Βασίλη Διαμαντόπουλο, Πέμυ Ζούνη, Αλέκο Αλεξανδράκη, Θέμιδα Μπαζάκα, Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο και πολλούς άλλους. Ανήσυχη γαρ, θα κάνει παράλληλα και σεμινάρια φωνητικής τοποθέτησης, θεωρίας και αρμονίας στο πρότυπο ωδείο 5/4 με καθηγητή τον καθιερωμένο Γιάννη Σκουλά, όπου ενθουσιάζει τους πάντες από την πρώτη στιγμή. Ταυτόχρονα κι οι καθηγητές της από τη δραματική σχολή την παροτρύνουν διαρκώς να γίνει τραγουδίστρια. 
Η μεγάλη απόφαση δεν αργεί κι επιτέλους το τραγούδι την κερδίζει ολοκληρωτικά. Αρχίζει να ασχολείται πια επαγγελματικά με το τραγούδι κάνοντας το ντεμπούτο της στο πλευρό του πολύ καλού σολίστ Κώστα Παπαδόπουλου. Έτσι ο θεατρικός χώρος έχασε τα τελευταία 7 χρόνια μια καλή ηθοποιό, όμως ο τραγουδιστικός κέρδισε μια εξαίρετη τραγουδίστρια. Έτσι την είδαμε να συνεργάζεται μονάχα με αξιόλογους καλλιτέχνες όπως είναι ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Δημήτρης Σταρόβας, η Ευρυδίκη, Ελένη Πέτα, ο Μπάμπης Στόκας, ο Γιάννης Βαρδής, ο Αντώνης Γούναρης, οι Domenica, ο Αντώνης Τουρκογιώργης, ο αξέχαστος Σάκης Μπουλάς κ.α. Εμαφανίστηκε σε μουσικές σκηνές και συναυλιακούς χώρους στην Αθήνα όπως είναι η «Ακτή Πειραιώς», η «Πύλη Αξιού», η «Αρχιτεκτονική», το «Οξυγόνο», επίσης έχει εμφανιστεί και σε πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα. 
Λίγο πριν την εκπνοή του 2014, η πρώτη δισκογραφική δουλειά της Μικαέλας είναι γεγονός! Μας συστήνει τη φωνή της μέσα από ένα άλμπουμ 12 πολύ σπουδαίων τραγουδιών που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο παρελθόν αποδοσμένα από αξεπέραστες φωνές, που όμως όπως θα διαπιστώσετε ακούγοντάς την δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό από τους προκατόχους τους. Τίτλος της “Αγαπώ να Θυμάμαι” με τα πιο αγαπημένα τραγούδια των μεγάλων, αξέχαστων και αξεπέραστων δημιουργών όπως οι Αττίκ, Γιαννίδης, Καλδάρας, Μουζάκης, Σακελάριος, Σουγιούλ, Τραιφόρος, Χατζιδάκις κ.ά.! Η δουλειά κυκλοφορεί από την Polymusic και έτσι αρχίζει η ουσιαστική καριέρα κατά την γνώμη πολλών, μιας μεγάλης τραγουδίστριας… Αυτές τις μέρες οπτικοποιήθηκε με ευρηματικό τρόπο, το τραγούδι «Ας Ερχόσουν για λίγο», σε σκηνοθεσία του Περικλή Μαθιέλλη! Η Μικαέλα ήρθε για να μείνει!!!